Vaccinul antigripal, disponibil din 15 septembrie

1 2 jpg jpeg

Această campanie se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis: personalul medical, persoanele cu vârsta peste 65 de ani (una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii), cei cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii, bătrânii instituţionalizaţi şi gravidele.

“Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziţia se realizează în baza unui Acord - Cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani şi astfel reuşim să asigurăm aprovizionarea la timp şi să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenţie”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Livrarea vaccinului către direcţiile de sănătate publică se va face începând cu 15 septembrie. Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor. Cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât sunt mai mici şansele ca gripa să se răspândească în comunitate.

În plus, e bine ca vaccinul să fie administrat înainte de a începe sezonul gripelor, pentru a avea timp să-şi facă efectul - el începe să ofere protecţie la aproximativ două săptămâni de la administrare.

Odată cu venirea toamnei, specialiştii recomandă în primul rând respectarea cu stricteţe a regulior de igienă pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii. Cele mai importante sunt spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea şerveţelelor pentru acoperirea nasului şi a gurii în caz de strănut sau tuse.