Vaccinul anti-COVID-19 şi decesele mai multor vârstnici din Norvegia: noi declaraţii ale autorităţilor

1 shutterstock 1700503234 jpg jpeg

De la debutul campaniei de vaccinare din decembrie 2020, în Norvegia au fost raportate 33 de decese în rândul persoanelor în vârstă, care au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19. Această ţară, precum şi Pfizer/BioNTech, compania producătoare a vaccinului în cauză, au făcut noi declaraţii legate de acest caz.

Norvegia a făcut noi declaraţii potrivit cărora nu s-a stabilit o legătură între vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19 şi decesul persoanelor vaccinate. Totuşi, această ţară scandinavă recomandă o evaluare medicală înainte de vaccinarea persoanelor în vârstă, informează Agerpres.

Din cazurile examinate îndeaproape, 13 la număr, a fost vorba de persoane cu vârstă înaintată, fragile şi care aveau boli grave, potrivit directorului autorităţii norvegiene de sănătate publică, Camilla Stoltenberg. Ea a mai precizat: „Cel mai important este să ne amintim că 45 de persoane mor în fiecare zi în case de bătrâni din Norvegia. Deci, nu s-a stabilit să existe un exces de mortalitate sau că aceasta ar avea legătură cu vaccinurile”.

Este posibil ca decesele să fie puse şi pe seama „efectelor secundare normale”, care, în cazul persoanelor vârstnice, fragile, să fie mai pronunţate: „Nu este exclus ca o parte dintre cei cărora li se propune să se vaccineze să fie nişte persoane într-atât de fragile încât vaccinarea să fie de prisos, căci starea lor se poate deteriora din cauza unor efecte secundare normale”, a mai declarat Stoltenberg.

Autoritatea Norvegiană a Medicamentului a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că efecte secundare obişnuite ale vaccinurilor ARN mesager, cum ar fi febra sau greaţa, ar putea  duce la un rezultat fatal în cazul persoanelor fragile.

Pfizer şi BioNTech şi-au anunţat intenţia de a colabora cu Autoritatea Norvegiană a Medicamentului pentru a aduna toate informaţiile „pertinente” în acest caz. Potrivit Pfizer, „cei mai mulţi sunt persoane cu o vârstă înaintată, cu boli, iar unii sunt bolnavi în fază terminală”.