Util pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere

1 shutterstock 683174251 jpg jpeg

Cel mai avansat dispozitiv pentru nev─âz─âtori, OrCam MyEye 2.0, poate fi ob┼úinut gratuit de persoanele nev─âz─âtoare sau par┼úial nev─âz─âtoare, cu ajutorul Ministerului Muncii ┼či Protec┼úiei Sociale, prin Programul de Finan┼úareÔÇ×Facilitarea inser┼úiei pe pia┼úa muncii a persoanelor cu dizabilit─â┼úiÔÇŁ. Activat doar de un simplu gest intuitiv, dispozitivul poate reda independen┼úa persoanelor nev─âz─âtoare. Cu ajutorul Inteligen┼úei Artificiale (AI), recunoa┼čte cite┼čte instantaneu texte de pe orice mediu (print/digital), bancnote sau orice obiect din fa┼úa purt─âtorului ┼či memoreaz─â fe┼úele celor din jur.

MisiuneaOrCam Technologies este de a valorifica puterea viziunii artificiale prin ├«ncorporarea tehnologiei de pionierat ├«n platforme portabile bazate pe AI (Inteligen┼ú─â Artificial─â). P├ón─â ├«n acest moment, tehnologia asistiv─â OrCam ├«mbun─ât─â┼úe┼čte calitatea vie┼úii a zeci de mii de persoane cu deficien┼úe de vedere ├«n 50 de ┼ú─âri (fiind disponibil ├«n 25 de limbi). 

Portabil, u┼čor ┼či compact, av├ónd dimensiunea unui deget, dispozitivul este activat de simplul gest al ar─ât─ârii cu degetul sau pur ┼či simplu prin urm─ârirea privirii purt─âtorului, ├«n timp real. Ziarele, c─âr┼úile, ecranele computerelor ┼či ale smartphone-urilor, meniurile restaurantelor, etichetele produselor din supermarket ┼či semnele de circula┼úie sunt citite instantaneu purtatorului dispozitivului. Caracteristicile suplimentare ale OrCam MyEye includ recunoa┼čterea instantanee a fe┼úei, a culorilor ┼či a bancnotelor.

Exper┼úi ├«n Computer Vision ┼či Machine Learning au proiectat ┼či g├óndit dispozitivul revolu┼úionar, cu accent pe o interfa┼ú─â discret─â, mobil─â ┼či u┼čor de utilizat. OrCam MyEye se monteaz─â magnetic pe rama ochelarilor ┼či c├ónt─âre┼čte doar 22,5 grame ÔÇô fiind g├óndit special pentru ca experien┼úa utilizatorului s─â fe c├ót mai facil─â. De asemenea, tehnnologia implementat─â permite ca ├«n acest moment, OrCam Myeye s─â fie singurul aparat din lume ce este activat prin simpla urm─ârire a privirii purt─âtorului sau printr-un gest intuitiv de ar─âtare cu degetul - permi┼ú├ónd utilizarea cu m├óinile libere. Astfel comunicarea dintre utilizator ┼či aparat se petrece f─âr─â a fi nevoie de un smartphone suport sau Wi-Fi, asigur├ónd ├«n acela┼či timp confiden┼úialitatea datelor.

Despre Programul de Finanţare

Pe Glob, peste 285 de milioane persoane sunt par┼úial nev─âz─âtoare, 39 milioane de nev─âz─âtori ┼či 246 milioane de oameni au deficien┼úe grave de vedere. ├Än acest timp, ├«n Rom├ónia peste 90 de mii de persoane au dizabilit─â┼úi vizuale, conform unui raport realizat de ANPDCA (Autoritatea Na┼úional─â pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilit─â┼úi, Copii ┼či Adop┼úii) la 31 martie 2020. 

├Än cadrul Strategiei Na┼úionale ÔÇťO societate f─âr─â bariere pentru persoanele cu dizabilit─â┼úi 2016- 2020ÔÇŁ Rom├ónia s-a angajat s─â mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel ├«nc├ót nicio persoan─â cu dizabilit─â┼úi s─â nu fie discriminat─â, marginalizat─â, exclus─â sau abuzat─â, iar alegerile si aspira┼úiile s─â ├«i fie respectate ┼či sprijinite.

O m─âsur─â specific─â ├«n acest sens o reprezint─â Programul de Finan┼úare ÔÇ×Facilitarea inser┼úiei pe pia┼úa muncii a persoanelor cu dizabilit─â┼úiÔÇŁ, realizat─â cu sprijinul Ministerului Muncii ┼či Protec┼úiei Sociale, prin Autoritatea Na┼úional─â pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilit─â┼úi, Copii ┼či Adop┼úii . ├Än cadrul programului, peste 7.000 de persoane cu dizabilit─â┼úi, cu v├órste cuprinse ├«ntre 18 ┼či 65 de ani, vor primi vouchere de 5.000 de euro pentru ob┼úinerea echipamentelor incluse ├«n program. Dispozitivul de tehnologie de asisten┼ú─â OrCam MyEye, util at├ót persoanelor nev─âz─âtoare, c├ót ┼či celor cu deficien┼úe de vedere, este un dispozitiv medical acreditat ├«n Rom├ónia, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asisten┼ú─â aprobate. Pa┼čii de inregistrare ├«n program se pot reg─âsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare/. De asemenea, pentru asisten┼ú─â ├«n leg─âtur─â cu ├«nregistrarea ├«n Program sau pentru a aranja o demonstra┼úie personal─â a versiunii ├«n limba rom├ón─â a dispozitiv-ului OrCam MyEye, reprezentan┼úii OrCam pot fi apela┼úi la num─ârul de contact 0365-455.595 sau prin completarea formularului de pe site.

ÔÇ×├Än spatele tehnologiei asistive OrCam MyEye se afl─â echipa noastr─â de exper┼úi ├«n cercetare ┼či dezvoltare. Ei sunt cei care au oferit posibilitatea unui spectru larg de persoane cu deficien┼úe de vedere de a accesa lumea vizual─â. Pentru a fi mai aproape de persoanele nev─âz─âtoare, c─âut─âm ├«n permanen┼ú─â solu┼úii pentru ca dispozitivul s─â fie c├ót mai accesibil celor care au nevoie urgent─â de el, drept dovad─â, colabor─âm cu autorit─â┼úile ┼či companiile de asigur─âri de s─ân─âtate din toate ┼ú─ârile ├«n care suntem prezen┼úi. Faptul c─â autorit─â┼úile rom├óne au inclus OrCam MyEye pe lista furnizorilor de tehnologii de asisten┼ú─â aproba┼úi, ne ├«ncununeaz─â cu o mare onoare ┼či deopotriv─â, demonstreaz─â c─â misiunea noastr─â prinde contur ├«n c├ót mai multe locuri de pe Glob.ÔÇŁ - Irie Meltzer, Regional Director ÔÇô CEE of OrCam Technologies.

ÔÇ×Unul dintre lucrurile de care suntem foarte m├óndri este c─â, ├«ncep├ónd cu 2019, OrCam My Eye Israel a devenit disponibil pe pia┼úa medical─â din Rom├ónia. Cu ajutorul acestui dispozitiv, persoanele nev─âz─âtoare devin mult mai independente ┼či pot evita anumite situa┼úii discriminatorii sau de excludere. Nicio dizabilitate nu trebuie s─â reprezinte o piedic─â├«n timpurile ├«n care tr─âim, fapt pentru care sunt cu adev─ârat recunosc─âtor Ministerului Muncii ┼či Protec┼úiei Sociale pentru realizarea acestui program de finan┼úare.ÔÇŁ - Mr. David Saranga, Ambasadorul Israelului ├«n Rom├ónia.