Util pentru pacienţii cu boli inflamatorii intestinale

1 shutterstock 1647269665 jpg jpeg

Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a lansat o serie de evenimente educaţionale online dedicate pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII), cu scopul de a le facilita accesul la informaţii despre boala lor, în perioada restricţiilor pandemiei COVID-19.

Proiectul a fost dezvoltat ca urmare a sondajuluiÔÇ×Pacien┼úii cu Boli Inflamatorii Intestinale ┼či COVID-19ÔÇŁ,  realizat ├«n luna aprilie 2020, la care au r─âspuns 152 de pacien┼úi cu boli inflamatorii intestinale, cei mai mul┼úi dintre ace┼čtia cu v├órsta sub 54 de ani. Potrivit sondajului, 82% dintre pacien┼úi declar─â c─â le este team─â s─â nu se infecteze cu virusul SARS-CoV-2, iar peste 83% spun c─â le este team─â s─â mearg─â la spital pentru consulta┼úie sau administrare tratament, din cauza epidemiei de COVID-19. 54% au ├«ncercat s─â ia leg─âtura cu medicul lor curant (├«n general pentru a ob┼úine re┼úet─â, pentru a se programa pentru administrarea tratamentului sau consulta┼úie ┼či pentru a cere informa┼úii cu privire la COVID-19) ┼či17% au ├«nt├ómpinat greut─â┼úi ├«n a lua leg─âtura cu medicul.

├Än acest context, ASPIIR a demarat proiectul ÔÇ×BII (Boli Inflamatorii Intestinale) Online! Be OnlineÔÇŁ, prin care vor fi organizate peste 10 webinarii pentru pacien┼úi, p├ón─â la finalul anului,invita┼úii evenimentelor fiind medici speciali┼čti gastroenterologi din centrele universitare din ├«ntreaga ┼úar─â.

Prima sesiune a avut loc ├«n data de 2 iulie 2020, av├óndu-l ca invitat pe Prof. Dr. Cristian Gheorghe, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Gastroenterologie ┼či Hepatologie, iar a doua edi┼úie este programat─â pentru 21 iulie 2020, pacien┼úii put├ónd discuta la aceast─â dat─â cu Prof. Dr. Liana Gheorghe, ┼čef sec┼úia a III-a (Gastroenterologie-Hepatologie), Centrul de Gastroenterologie & Hepatologie Fundeni. O a treia edi┼úie este programat─â pentru 29 iulie 2020, webinar realizat ├«mpreun─â cu Prof. Dr. Mircea Diculescu, ┼čeful Clinicii de Gastroenterologie ┼či Hepatologie, I.C.Fundeni, Bucure┼čti.

ÔÇ×├Än aceast─â perioad─â dificil─â, ├«n care accesul la ├«ngrijireestemai ├«ngreunat, foarte important este s─â fim aproape de pacien┼úi ┼či s─â le putem oferi informa┼úie medical─â validat─â. Prin programulÔÇ×BII OnlineÔÇŁ, ne propunem s─â cre─âm cadrul pentru ca pacien┼úii s─â poat─â adresa ├«ntreb─ârile pe care le au ┼či s─â putem g─âsi ├«mpreun─â cu  medicii speciali┼čti ├«ndrum─âri folositoareÔÇŁ, a declarat Isabella Grosu, pre┼čedinte ASPIIR.

ÔÇ×BII OnlineÔÇŁ continu─â seria evenimentelor ASPIIR organizate pentru a facilita dialogul ├«ntre pacien┼úi ┼či medici;├«n ultimii doi ani Asocia┼úia organiz├ónd regulat ForumurilePacien┼úilor, ├«n cele mai importante centre dedicate Bolilor Inflamatorii Intestinale din ┼úar─â.

Mai multe detalii despre proiecte ASPIIR dedicate pacienţilor: https://aspiir.ro/bii-online/