Unul din zece români de peste 65 de ani suferă de demenţă

1 2 jpg jpeg

Astfel, preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, Gabriel Prada, a propus înfiinţarea unei reţele de geriatrie (ramură a medicinii care studiază şi tratează bolile bătrâneţii) la nivel naţional.

În opinia sa, este foarte important să fie descoperite din timp aceste

, pentru a se putea interveni, iar înfiinţarea reţelei de geriatrie va putea schimba modul de abordare a problematicii pacientului.

„Acum avem o abordare de tip pasiv. Sistemul de sănătate aşteaptă ca pacientul, când se simte rău între ghilimele, să se prezinte la consultul medical. Se pierd foarte mulţi pacienţi în faze incipiente de boală.

Această reţea de geriatrie, cum a conceput-o şi doamna profesor Ana Aslan, avea rol profilactic în primul rând, adică să evalueze screening persoanele în vârstă pentru a identifica problemele, inclusiv cele legate de fragilitate, şi a sugera intervenţii într-o echipă multidisciplinară”, a declarat Gabriel Prada.

Directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală, Ileana Mihaela Botezat Antonescu, a spus că în România accesul la diagnostic în cazul persoanelor care sunt bănuite de a avea o deteriorare cognitivă este relativ facil, potrivit Agerpres.

„Din păcate, vă spun din experienţă personală, multe cazuri vin la prima diagnosticare pur şi simplu pentru a obţine certificatul de handicap, indemnizaţia de handicap.

Familia solicită certificatul şi nu se preocupă de ce să mai facă, cum să mai abordeze, cum să fie consiliată.

Accesul la diagnostic, accesul la tratament este facil, medicamentele sunt la preţuri mici, sunt compensate integral. Perioada post diagnostic - aici intervin dificultăţile”, a menţionat ea.

Mai mult, directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală susţine că depresia ca tulburare psihică reprezintă un factor de vulnerabilitate pentru instalarea demenţei.

„Depistând, putem şi interveni probabil cu o anumită eficienţă”, a mai spus aceasta.