Unul din trei români fumează - Studiu alarmant

1 stop fumat jpg jpeg

Cel mai recent studiu global privind tutunul la adul┼úi arat─â c─â 5,63 de milioane de persoane cu v├órsta peste 15 ani sunt consumatori de tutun. Potrivit aceluia┼či studiu, 1 din 3 rom├óni consum─â tutun.

Reprezentantul INSP, Dr. Andra Curta, a precizat c─â rezultatele cheie ale celui mai recent studiu global privind tutunul la adul┼úi (GATS Rom├ónia 2018) indic─â faptul c─â ├«n momentul de fa┼ú─â, ├«n Rom├ónia 5,63 de milioane de persoane sunt fum─âtori curen┼úi de tutun, potrivit Mediafax.

ÔÇ×Consumatori curen┼úi de tutun ├«n Rom├ónia, 5,63 de milioane de persoane, cu nota c─â de data aceasta, consumul de tutun include nu numai fumatul, ci ┼či consumul de tutun f─âr─â fum sau utilizarea produselor cu tutun ├«nc─âlzit. Fum─âtori curen┼úi, asta ├«nsemn├ónd fum─âtori ai produselor clasice care se fumeaz─â, de la narghilea, pip─â, trabuc, ┼úig─âri, ┼úig─âri rulate manual, fum─âtori curen┼úi avem 5, 57 milioane de persoane, iar fum─âtori de ┼úig─âri fabricate, acestea fiind ┼úig─ârile care se v├ónd ├«n pachete industriale, avem 5,54 de milioane. Aproape 1 din 3 rom├óni consum─â tutun. 5 milioane de persoane fumeaz─â zilnic, peste 3 milioane de b─ârba┼úi ┼či aproape 2 milioane de femeiÔÇŁ, spune medicul.

ÔÇ×Dac─â ne uit─âm pe tip de produs consumat ┼či pe gen, consumul curent de tutun este 30,7% ├«n total, peste 40% la b─ârba┼úi ┼či aproape 22% la femei. Fum─âtorii de ┼úig─âri fabricate sunt aproape 30% b─ârba┼úi, peste 20% femei. Iar la produse cu tutun ├«nc─âlzit avem o prevalen┼ú─â de 1,3% mai mare la b─ârba┼úi dec├ót la femeiÔÇŁ, completeaz─â aceasta.

Medicul a precizat c─â rezultatele studiului au indicat ┼či faptul c─â 27,4% dintre rom├óni fumeaz─â zilnic, num─ârul mediu de ┼úig─âri consumate zilnic fiind de 16,8: ÔÇ×4 din 10 rom├óni fumeaz─â mai mult de 20 de ┼úig─âri pe ziÔÇŁ.

Medicul a informat ┼či c─â potrivit aceluia┼či studiu, 71, 5% din fum─âtorii zilnic din Rom├ónia sunt dependen┼úi de nicotin─â.

ÔÇ×Exist─â un indice care se calculeaz─â ├«n func┼úie de intervalul care trece de la trezire p├ón─â la aprinderea primei ┼úig─âri, deci 71,5% fumeaz─â ├«n primele 30 de minute dup─â ce se trezescÔÇŁ, a precizat reprezentantul INSP.