Unul din trei români fumează - Studiu alarmant

1 stop fumat jpg jpeg

Cel mai recent studiu global privind tutunul la adulţi arată că 5,63 de milioane de persoane cu vârsta peste 15 ani sunt consumatori de tutun. Potrivit aceluiaşi studiu, 1 din 3 români consumă tutun.

Reprezentantul INSP, Dr. Andra Curta, a precizat că rezultatele cheie ale celui mai recent studiu global privind tutunul la adulţi (GATS România 2018) indică faptul că în momentul de faţă, în România 5,63 de milioane de persoane sunt fumători curenţi de tutun, potrivit Mediafax.

„Consumatori curenţi de tutun în România, 5,63 de milioane de persoane, cu nota că de data aceasta, consumul de tutun include nu numai fumatul, ci şi consumul de tutun fără fum sau utilizarea produselor cu tutun încălzit. Fumători curenţi, asta însemnând fumători ai produselor clasice care se fumează, de la narghilea, pipă, trabuc, ţigări, ţigări rulate manual, fumători curenţi avem 5, 57 milioane de persoane, iar fumători de ţigări fabricate, acestea fiind ţigările care se vând în pachete industriale, avem 5,54 de milioane. Aproape 1 din 3 români consumă tutun. 5 milioane de persoane fumează zilnic, peste 3 milioane de bărbaţi şi aproape 2 milioane de femei”, spune medicul.

„Dacă ne uităm pe tip de produs consumat şi pe gen, consumul curent de tutun este 30,7% în total, peste 40% la bărbaţi şi aproape 22% la femei. Fumătorii de ţigări fabricate sunt aproape 30% bărbaţi, peste 20% femei. Iar la produse cu tutun încălzit avem o prevalenţă de 1,3% mai mare la bărbaţi decât la femei”, completează aceasta.

Medicul a precizat că rezultatele studiului au indicat şi faptul că 27,4% dintre români fumează zilnic, numărul mediu de ţigări consumate zilnic fiind de 16,8: „4 din 10 români fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi”.

Medicul a informat şi că potrivit aceluiaşi studiu, 71, 5% din fumătorii zilnic din România sunt dependenţi de nicotină.

„Există un indice care se calculează în funcţie de intervalul care trece de la trezire până la aprinderea primei ţigări, deci 71,5% fumează în primele 30 de minute după ce se trezesc”, a precizat reprezentantul INSP.