Unt sau margarină, ce să alegem?

1 2 jpg jpeg

Echipe de elită din Australia şi America au dovedit ştiinţific faptul că untul este calitativ superior şi aduce beneficii pentru sănătate, spre deosebire de margarină. Este bogat în vitamine, în grăsimi saturate, mai precis conţine colesterolul „bun“, care este vital pentru creier şi pentru dezvoltarea sistemului nervos, şi are proprietăţi antifungice, antioxidante şi chiar de combatere a formaţiunilor canceroase.

Margarina, însă, nu a putut convinge în urma experimentelor că deţine calităţi favorabile pentru sănătate.

Mai mult, când se referă la margarină, oamenii de ştiinţă o numesc: combinaţie de substanţe chimice grase („gunk“).

Şi gustul margarinei poate să întărească acest lucru, fiind îmbogăţit de arome sintetice, aditivi şi uleiuri rafinate.

Oamenii de ştiinţă americani şi australieni au făcut o investigaţie amplă, care a vizat mai multe studii în acest sens. În cadrul cercetărilor au fost implicate aproximativ 350.000 de persoane.

Concluziile specialiştilor au fost aproape clare: margarina nu este sănătoasă. De fapt, grăsimile saturate din compoziţie reprezintă principala cauză de apariţie a bolilor de inimă şi de blocare a arterelor coronariene.

Vestea bună, spun cercetătorii americani, este că putem consuma unt fără probleme, cu măsură, bineînţeles, dacă ne numărăm printre cei păcăliţi timp de ani buni că margarina are o calitate superioară untului şi că este mai sănătoasă.

Concluziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical Britanic.