Unde te ├«nscrii pentru a face vaccinul anti-COVID-19 ┼či unde po┼úi raporta reac┼úiile adverse

1 vaccin jpg jpeg

Rom├ónii se pot programa online pentru administrarea vaccinului anti-COVID-19. Totodat─â, exist─â ┼či o platform─â unde se pot raporta reac┼úiile adverse ale vaccinului.

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că a fost deschisă platformă online unde românii se pot programa pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19.

Program─ârile pentru administrarea vaccinului se pot face pe pagina https://programare.vaccinare-covid.gov.ro 

ÔÇ×Planificarea electronic─â prin intermediul platformei eficientizeaz─â procesul de vaccinare, distribu┼úia dozelor de vaccinare ┼či evit─â supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatic─â vine ├«n sprijinul tuturor celor care vor s─â se programeze pentru vaccin, inclusiv popula┼úia general─â din etapa a 3-a.ÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat de pres─â.

Cum te programezi  

Persoanele care se planific─â la vaccinare ├«┼či creeaz─â un cont pe baza datelor de identificare ┼či a num─ârului de telefon. ├Än contul creat, cet─â┼úenii au acces la propriile program─âri: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare ┼či rapelul (cea de-a doua doz─â).

În momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărţii de identitate.

 Cine se poate programa 

Potrivit datelor transmise de autorit─â┼úi, ├«n prima faz─â se pot programa pentru vaccin cei din domeniul s─ân─ât─â┼úii ┼či social - sistem public ┼či privat:

 • personalul din spitale ┼či unit─â┼úi ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate ┼či paz─â ┼či alte categorii;
 • personalul din sistemul de medicin─â de urgen┼ú─â: ambulan┼ú─â, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gard─â, CPU, UPU;
 • personalul din medicina primar─â ÔÇô din re┼úeaua de medicin─â de familie, medicin─â ┼čcolar─â ┼či asisten┼ú─â medical─â comunitar─â;
 • personalul din laboratoare, farmacii ┼či al┼úi lucr─âtori din domeniul s─ân─ât─â┼úii;
 • personalul din serviciile stomatologice;
 • medici reziden┼úi, elevi ┼či studen┼úi cu profil medical;
 • paramedici ┼či al┼úi voluntari care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ├«n unit─â┼úi sanitare;
 • personalul de ├«ngrijire care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ├«n centrele reziden┼úiale ┼či medico-sociale;
 • personalul care acord─â ├«ngrijiri medicale ┼či sociale la domiciliu;
 • personalul din serviciile de s─ân─âtate public─â ┼či anume din Institutul Na┼úional de S─ân─âtate Public─â, Direc┼úiile de S─ân─âtate Public─â;
 • personalul din unit─â┼úile sanitare ale ministerelor cu re┼úea sanitar─â proprie;
 • personalul din centrele de dializ─â ┼či transfuzii;
 • personalul implicat ├«n derularea campaniilor de vaccinare

Unde raportezi reacţiile adverse ale vaccinului

Agen┼úia Na┼úional─â a Medicamentului ┼či a Dispozitivelor Medicale din Rom├ónia (ANMDMR) a pus la dispozi┼úia pacien┼úilor ┼či angaja┼úilor din domeniul medical noile fi┼če de raportare a reac┼úiilor adverse suspectate ├«n urma vaccin─ârii anti-COVID-19. Raportarea poate fi f─âcut─â at├ót on-line, c├ót ┼či prin modalit─â┼úile clasice de raportare ÔÇô completarea fi┼čei de reac┼úii adverse ┼či transmiterea acesteia c─âtre Direc┼úia Farmacovigilen┼ú─â si Managementul Riscului. Mai multe informa┼úii se pot afla aici - https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-suspectate-vaccin-covid-19/