Un test de sânge ar putea reduce cazurile de cancer pulmonar

1 2 jpg jpeg

Potrivit unui studiu publicat recent de specialiştii italieni în Jurnalul Clinic de Oncologie, o analiză de sânge poate detecta cu cel puţin doi ani mai devreme semnele tumorii, decât o poate face o radiografie pulmonară.

Acest lucru ar putea contribui favorabil la reducerea procentului de 13% privind cazurile de cancer pulmonar, care se estimează că se va înregistra la nivel global.

Acest tip de cancer are cea mai scăzută rată de supravieţuire, îndeosebi pentru că cei mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi târziu pentru a mai fi trataţi.

Se crede că descoperirea testului de sânge care ar putea detecta semnele cancerului pulmonar poate aduce îmbunătăţiri în ceea ce priveşte procedura de tratament a mai multe tipuri de cancer.

Sunt necesare însă noi investigaţii pe această temă, deoarece un tratament care să combată cancerul pulmonar trebuie să ţină cont şi de nevoile pacienţilor de a fuma, după ce află sumbrul diagnostic.

Gabriella Sozzi, coordonatorul studiului, a declarat că este corect ca eforturile să fie focusate asupra prevenţiei prin renunţarea la fumat, dar este necesar să abordăm altfel această problemă gravă de sănătate.

„Chiar dacă toată lumea ar renunţa la fumat astăzi, timp de 30 de ani de aici încolo tot ne-am confrunta cu un nivel mare de cancer pumonar, pentru că plămânii noştri sunt afectaţi“, a spus omul de ştiinţă italian.