Un stil de viaţă sănătos reduce riscul bolilor cardiovasculare

1 2 jpg jpeg

Timp de 16 ani cât a durat cercetarea, voluntarilor li s-a monitorizat stilul de viaţă, la finalul perioadei constatându-se că o mare parte din ei prezentau niveluri ridicate ale tensiunii arteriale.

Aceştia nu ţinuseră cont de cei patru factori importanţi ai unui stil de viaţă sănătos - alimentaţie, mişcare, greutate în limite normale şi consum moderat de alcool.

Rezultatele studiului sunt cu atât mai importante cu cât, spun autorii, trecerea la un stil de viaţă sănătos îi poate ajuta semnificativ pe cei care deja se confruntă cu hipertensiune arterială, aceştia "putând reduce tensiunea din vasele de sânge fie doar prin adoptarea unui regim de viaţă optim, fie prin combinarea unui stil de viaţă sănătos cu medicaţia specifică acestui tip de afecţiuni".

La studiul medicilor finlandezi au participat 9.637 de bărbaţi şi 11.430 de femei, toţi cu vârstele cuprinse între 25 şi 74 de ani şi care nu au avut niciodată probleme cu hipertensiunea.

Ultimele statistici arată că 49% dintre români suferă de hipertensiune arterială, boală care afectează inima, rinichii, ochii şi creierul. Dintre aceste persoane bolnave numai 44% îşi cunosc afecţiunea şi doar 39% dintre ele sunt tratate.