Un singur pahar de alcool pe zi creşte riscul de cancer mamar

1 2 jpg jpeg

Institutul American de Cercetare a Cancerului (American Institute for Cancer Research - AICR) şi Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund - WCRF) au descoperit că 1 pahar mic de vin sau bere pe zi, cu un conţinut de 10 grame de alcool, creşte riscul de cancer mamar cu 5% pentru persoanele cu vârsta până în menopauză şi cu 9% la femeile aflate deja la menopauză, anunţă cei de la sciencedaily.com.

Potrivit specialiştilor o doză obişnuită de băuturi alcoolice conţine 14 grame de alcool, iar studiul se referă la un gramaj mai mic decât o doză standard, ceea ce e într-adevăr destul de grav.

Ştiai că...

... cercetătorii spun că femeile care alăptează prezintă un risc scăzut de apariţie a cancerului mamar?

Alergatul şi ciclismul te feresc de cancer

Dacă alcoolul creşte riscul de apariţie a cancerului mamar la femei, ei bine, cercetătorii spun că dacă faci sport regulat, mergi la alergat sau practici mersul cu bicicleta în ritm rapid, combaţi cancerul mamar înainte şi post menopauză. Această descoperire vine după ce înainte s-a aflat că până şi exerciţiile moderate ca intensitate scad incidenţa de cancer la sân după menopauză.

Alimentaţia, sportul, alcoolul şi cancerul

Oamenii de ştiinţă au dorit să vadă care este legătura dintre cei 3 factori de mai sus şi apariţia cancerului de sân. În acest sens s-a făcut o analiză a nu mai puţin de 119 studii care cuprindeau informaţii relevante de la 12 milioane de femei dar şi date importante despre 260.000 de cazuri de cancer mamar. Rezultatele au fost următoarele: femeile care erau foarte active făcând exerciţii fizice intense au avut un risc mai mic cu 10% de dezvoltare a cancerului mamar, în comparaţie cu celelalte care nu făceau sport, fiind mai sedentare.

Interesant de ştiut este că şi cele care făceau mişcare moderată, mergeau pe jos în fiecare zi sau practicau spre exemplu, grădinăritul au prezentat un risc de 13% mai scăzut de cancer de sân, faţă de femeile total inactive. Iată cât de bun este sportul practicat regulat şi de ce te poate feri!

În ceea ce priveşte alimentaţia, specialiştii au aflat că un consum regulat de legume fără amidon poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer mamar şi poate trata anumite tumori canceroase. Ei spun că legumele bogate în carotenoide (beta-carotenul, alfa-carotenul, luteina, zeaxantina, licopenul) conţin substanţe nutritive benefice organismului. Aşadar poţi consuma morcovi, spanac, caise, varză kale, ardei, castraveţi, dovlecei, ţelină, ceapă, usturoi, praz, vinete şi verdeţuri. Pentru că nu conţin amidon sunt mai puţine şanse să te îngraşi.

În urma acestor cercetări minuţioase, oamenii de ştiinţă au mai descoperit şi alţi factori de risc în ceea ce priveşte cancerul de sân: surplusul de greutate şi obezitatea.