Un regim mai sărac în calorii nu înseamnă o viaţă mai lungă

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o alimentaţie mai săracă în calorii nu are un efect substanţial de prelungire a vieţii.

Cel puţin, ipoteza vine după ce oamenii de ştiinţă americani au studiat timp de 25 de ani comportamentul alimentar şi speranţa de viaţă la 121 de maimuţe macaques rhesus.

În urma experimentelor, specialiştii de la Institutul Naţional Antiîmbătrânire (SUA) au găsit că regimul alimentar strict nu are o contribuţie majoră în prelungirea vieţii, însă poate preveni apariţia bolilor cardiovasculare, a cancerului şi a diabetului.

Timp de 25 de ani, cercetătorii coordonaţi de expertul Rafael de Cabo au administrat unui grup de maimuţe, cu vârste cuprinse între 1 şi 14 ani, o dietă cu 30% mai redusă în calorii faţă de alimentaţia pe care o aveau acestea înainte.

Celălalt grup de maimuţe, cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani, a primit o dietă tot cu 30% mai redusă în calorii faţă de regimul alimentar avut înainte de experiment.

După 25 de ani, nu s-a constatat nicio diferenţă demnă de luată în considerare cu privire la prelungirea speranţei de viaţă.

Rezultatele studiului contrazic experimentele anterioare, efectuate pe şoareci de laborator, care sugerau că se poate îmbunătăţi sănătatea şi se adaugă anii vieţii.

Rezultatele experimentului au fost publicate în revista britanică „Nature“. Studiile vor continua şi pe oameni.