Un pacient cu scleroză multiplă a câştigat în instanţă dreptul la tratament gratuit

1 2 jpg jpeg

Curtea de Apel Bucureşti a obligat joi, 17 ianuarie 2019, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să-i acorde gratuit tratamentul necesar pacientului. Instanţa a constatat că autorităţile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cât şi de Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 861/2014, în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la ANMDM la data de 23.07.2018 şi trebuia soluţionată până cel târziu pe 23.10.2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Cel mai probabil va exista un recurs din partea Statului Român, dar acesta nu va afecta sentinţa pronunţată pe cererea de ordonanţă preşedinţială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Un potenţial recurs va fi judecat de instanţa supremă in 2-3 ani. Din experienţa proceselor similare câştigate in anii anteriori, casa de asigurări a pus efectiv in executare hotărârea in aproximativ 1 săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri, 18 ianuarie”, spune avocat Dan Cimpoeru.

Situaţia nu este singulară, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), care spune că la ANMDM sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratatarea unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depăşit şi nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

Mai mult, există medicamente noi deja evaluate, cu recomandarea de includere necondiţionată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat), dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate, aprobată prin HG nr. 720/2008.