Un nou test sangvin, capabil s─â depisteze cancerul pulmonar

2 jpg jpeg

Potrivit oamenilor de ┼čtiin┼ú┼ú─â coordona┼úi de profesorul Paul Hofman, de la Spitalul Universitar din Nisa, noul test sangvin reprezint─â ÔÇ×o descoperire extraordinar─â ├«n domeniul cancerelor pulmonare invazive", informeaz─â lefigaro.fr, citat de Mediafax.

Astfel, va fi posibil peste c├ó┼úiva ani ca medicii s─â depisteze timpuriu orice cancer pulmonar, cu ajutorul unei simple analize de s├ónge. Mai exact, va putea fi realizat cu c├óteva luni sau chiar cu c├ó┼úiva ani ├«nainte ca tumorile s─â devin─â vizibile ┼či s─â poat─â fi detectate prin intermediul tehnicilor clasice - radiografii ┼či tomografii.

ÔÇ×Am avut aceast─â idee ├«n 2008, ne-am g├óndit s─â folosim aceast─â tehnic─â de detectare, utilizat─â deja pe persoane care au raportat un cancer pulmonar, dar aplic├ónd-o de aceast─â dat─â asupra persoanelor cu risc crescut de ├«mboln─âvire, dar care nu prezint─â ├«nc─â tumori canceroase", a explicat profesorul Hofman.

ÔÇ×Am ales pentru acest studiu un grup de 168 de persoane, din ora┼čele Nisa ┼či Nancy, diagnostica┼úi cu o bronhopatie cronic─â obstructiv─â. Pentru cinci dintre ei, adic─â 3%, testul sangvin a eviden┼úiat prezen┼úa unor celule tumorale circulante (CTC) care joac─â rolul de santinel─â, a unui sistem de alert─â. ├Än lunile care au urmat, un nodul tumoral a ap─ârut ├«ntr-adev─âr la acei cinci pacien┼úi, confirm├ónd astfel ├«n procent de 100% sensibilitatea testului. Cu to┼úii au putut s─â fie opera┼úi ├«ntr-un stadiu precoce ┼či sunt ast─âzi considera┼úi vindeca┼úi", a ad─âugat cercet─âtorul francez.

Depistarea ├«n stadii precoce a cancerului pulmonar, unul dintre cele mai grave dintre toate tipurile de cancer - rata de supravie┼úuire ├«n primii cinci ani dup─â diagnosticare este sub 15% - este crucial─â pentru c─â, ├«n majoritatea cazurilor, atunci c├ónd medicii descoper─â o tumoare pe radiografii, tratamentul necesar este foarte dificil de suportat, iar ┼čansele de vindecare sunt minime.