Umiditatea aerului din locuin┼ú─â: ce boli provoac─â ┼či cum o po┼úi combate

1 screen shot 2019 10 14 at 17 27 21 png png

Umiditatea crescut─â din camer─â ne poate pune s─ân─âtatea ├«n pericol ┼či poate genera mai multe probleme medicale. Potrivit speciali┼čtilor, o persoan─â expus─â ├«n mod ├«ndelungat la condi┼úii de umiditate crescut─â se poate confrunta cu viroze respiratorii, alergii sau chiar astm.

Dacă observi că se adună mucegai în casă, că apar pete de apă pe pereţi, neavând o sursă exactă, că lemnul din casă se strică sau că se adună condens la geamuri, înseamnă că te confrunţi cu exces de umiditate.

Din fericire, exist─â foarte multe metode de a ├«nl─âtura umiditatea ├«n exces, multe dintre ele av├ónd efect imediat. Iat─â c├óteva metode extrem de utile, care te vor sc─âpa de umiditatea din ├«nc─âpere ┼či te vor feri de orice boli generate de acest fenomen.

Un dezumidificator

Un dezumidificator electric este special conceput pentru a extrage moleculele de ap─â din aer, ├«ntr-un timp relativ scurt de la punerea sa ├«n func┼úiune. Datorit─â unei func┼úii de circulare pe care majoritatea modelelor o au, aparatul va men┼úine un grad de umiditate constant─â ├«n camer─â, f─âr─â a cauza un nivel prea sc─âzut de umezeal─â ├«n casa ta.   

├Än prezent, exist─â foarte multe modele de dezumidificatoare din care po┼úi alege, ├«ns─â capacitatea de captare a produsului pe care ├«l cumperi va trebui s─â fie ├«n concordan┼ú─â cu dimensiunile camerelor tale. De aceea, este important s─â alegi un dezumidificator potrivit nevoilor tale. Astfel, vei evita s─â-┼úi achizi┼úionezi un model prea puternic sau unul care nu poate face fa┼ú─â dimensiunilor ├«nc─âperii. 

Aerisire constantă 

Una din solu┼úiile clasice pentru reducerea umidit─â┼úii din camera ta este aerisirea. Dac─â locuie┼čti ├«ntr-o zon─â predispus─â umezelii, este recomandat s─â aerise┼čti de cel pu┼úin trei ori pe zi. ├Än cazul ├«n care sim┼úi c─â aceast─â metod─â nu d─â rezultate, po┼úi s─â folose┼čti un ventilator ├«ndreptat spre fereastra deschis─â. 

├Än situa┼úia ├«n care nu ai alt─â solu┼úie, po┼úi apela la o instala┼úie de aer condi┼úionat. Acesta usuc─â aerul din jur ┼či este util ├«n zonele din cas─â care nu se pot aerisi. Totu┼či, nu trebuie s─â apelezi la aceast─â metod─â foarte des. Folosit ├«n exces, AC-ul va reduce prea mult gradul de umiditate a aerului, lucru care poate cauza anumite boli respiratorii sau congestie nazal─â. 

Un vas de sare

Poate c─â pare o solu┼úie rudimentar─â, ├«ns─â un vas cu sare este o metod─â dovedit─â de a elimina umezeala din camer─â. Tot ce trebuie s─â faci este s─â pui un kilogram de sare ├«ntr-un vas, pe care s─â-l a┼čezi convenabil ├«ntr-un loc din ├«nc─âperea pe care ├«┼úi dore┼čti s─â o dezumidifici. 

Dac─â dup─â 24 de ore observi c─â sarea din vas ├«ncepe s─â se umezeasc─â, atunci ├«nseamn─â c─â metoda a func┼úionat ┼či c─â ar trebui s─â iei ├«n calcul ├«nlocuirea sa. Pe l├óng─â capacitatea sa de a absorbi umezeala, sarea este foarte util─â ┼či pentru cur─â┼úarea petelor de pe haine. 

Încearcă să previi excesul de umiditate 

├Än cazul ├«n care te confrun┼úi cu exces de umiditate, ├«ns─â nu ┼čtii exact care este cauza, exist─â anumite practici simple prin care ├«l vei preveni. 

  • Porne┼čte hota de fiecare dat─â c├ónd g─âte┼čti. De obicei, tindem s─â pornim hota doar atunci c├ónd g─âtim m├ónc─âruri bogate ├«n gr─âsimi sau cu mirosuri puternice. Pentru a evita cre┼čterea umidit─â┼úii aerului, ar trebui s─â pornim hota de fiecare dat─â c├ónd g─âtim, chiar ┼či atunci c├ónd fierbem apa.
  • Nu usca rufele ├«n camera ├«n care locuie┼čti. Dac─â nu ai posibilitatea s─â pui rufele la uscat afar─â, ├«ncearc─â s─â le pui ├«n baie sau pe un hol. Dac─â nu ai nici aceast─â posibilitate, pune-le ├«ntr-o camer─â ├«n care nu locuie┼čti sau ├«n care po┼úi ┼úine geamul deschis.
  • Nu pune foarte multe plante ├«n aceea┼či camer─â. ├Än cazul ├«n care ai o camer─â de apartament, va trebui s─â evi┼úi s─â pui prea multe plante ├«n acela┼či loc. Mai multe tipuri de plante produc vapori, care, inevitabil, duc la cre┼čterea umidit─â┼úii. 

Ai grij─â de s─ân─âtatea ta ┼či a familiei tale ┼či asigur─â-te c─â locuin┼úa ta este ferit─â de umiditate. Nu te sfii s─â investe┼čti o sum─â de bani pentru a combate aceast─â problem─â, deoarece nu po┼úi pune pre┼ú pe s─ân─âtate. 

Surs─â foto: Pexels