Uleiul de peşte înhibă chimioterapia
O echipă de experţi de la Centrul Medical Universitar (UMC) din Utrecht (Olanda) a observat că acizii graşi Omega-3 şi Omega-6 din carnea de peşte cum ar fi somonul, macroul şi sardinele pot face ca celulele canceroase să fie insensibile la tratamentul cu cisplastină.
Acesta reprezintă o metodă des utilizată în chimioterapie, în lupta cu o gamă largă de tipuri de cancer, inclusiv cele de plămâni, stomac, ovare, vezica urinară şi esofag.
De obicei, astfel de tumori îşi reduc dimensiunea atunci când sunt expuse la cisplastină.
Dar, cercetatorii au descoperit, în urma experimentelor realizate pe cobai, că dacă aceştia sunt hrăniţi cu ulei de peşte tumorile devin insensibile la tratament.
Medicul Emile Voest, oncolog la „UMC“ din Utrecht, care a supervizat studiul, recomandă persoanelor care fac tratament cu cisplastină să nu mănânce peşte gras.
Sau să evite să ia suplimente de ulei de peşte pe tot parcursul tratamentului.