Trucurile care te ajută să te menţii în formă în sezonul rece

1 bucatarieiarna jpg jpeg

Odată cu instalarea sezonului rece, riscul apariţiei kilogramelor în plus creşte. Din cauza temperaturilor scăzute, care încurajează sedentarismul şi alimentaţia bazată pe un surplus caloric, apar şi problemele legate de greutate. De aceea, ca să te menţii în formă iarna, trebuie să iei anumite decizii legate de stilul tău de viaţă, cu ajutorul cărora să scapi de posibilele kilograme în exces. Astfel, organismul tău se va menţine la parametri optimi şi va da cel mai bun randament.

Iată trucurile pe care le-ai putea aplica pentru a trece iarna cu bine:

Sportul şi mişcarea, aliaţii tăi

Dacă nu eşti adepta mersului la sală şi nu îţi place să ridici gantere sau să alergi pe bandă, nu îţi face griji, fiindcă exerciţiile fizice se pot face şi din confortul propriului cămin. De exemplu, ca să practici yoga ai nevoie doar de un covoraş, la fel cum genuflexiunile, abdomenele sau chiar flotările îţi sunt la îndemână. În felul acesta, îţi vei pune sângele în mişcare şi vei scăpa şi de caloriile în plus. De asemenea, şi mersul pe jos e benefic. Fie că te plimbi de una singură sau cu animalul de companie, ia-ţi timp măcar la două zile, dacă nu în fiecare zi, să mergi agale câte 15-20 de minute. Iar dacă eşti pasionată cu adevărat de sport, nu le rata pe cele de iarnă, ca de pildă snowboarding, schi sau patinaj. 

Alimentaţia corectă face diferenţa 

O alimentaţie corectă, bazată în special pe fructe şi legume, care îţi asigură vitaminele şi mineralele de care organismul tău are atâta nevoie, face diferenţa în lupta cu kilogramele în plus. Pe lângă faptul că îţi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor de sezon, te menţin şi în formă. Le poţi găti, consuma crude sau sub formă de supă cremă. Nu trebuie să ai experienţa unui chef ca să faci o supă cremă, ai nevoie doar de legume proaspete şi de un robot de bucatarie. Timpul de preparare este unul scurt, iar gustul e pe măsură. Iar dacă vrei să slăbeşti ar fi indicat să renunţi la produsele care conţin foarte mult zahăr şi să le înlocuieşti cu fructele de sezon. Dacă vei avea o alimentaţie hipercalorică, îţi va fi greu să dai jos kilogramele în plus.

Hidratează-te constant

Nu uita să te hidratezi. Chiar dacă atunci când temperaturile scad considerabil nevoia de hidratare se diminuează comparativ cu vara, asta nu înseamnă cu organismul tău nu mai are nevoie de lichide. Încearcă să eviţi pe cât de mult posibil consumul de băuturi alcoolice. Fiind sezonul rece, pe lângă apa cea de toate zilele, consumă ceai. Este uşor de făcut, te încălzeşte şi are numeroase beneficii. Recomandat ar fi cel de ghimbir, care îţi asigură un sistem imunitar mai puternic şi îţi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. 

Odihneşte-te suficient

Lipsa somnului, deci implicit apariţia oboselii, influenţează în mod negativ musculatura, performanţa în timpul antrenamentelor, mai ales atunci când vrei să slăbeşti, dar şi sistemul imunitar. Drept urmare, specialiştii recomandă cel puţin şapte ore de somn pe parcursul nopţii. Astfel, dacă ai parte de un somn cantitativ şi calitativ, riscul creşterii în greutate scade considerabil. În plus, odată ce eşti odihnită, vei avea energie pe tot parcursul zilei pentru a-ţi atinge obiectivele, deci te vei menţine în formă.

Important este să fii motivată zilnic şi să nu laşi temperaturile scăzute să îţi afecteze stilul de viaţă. Atât timp cât îţi doreşti să ai un corp de care să fii mulţumită, soluţii există. Nu trebuie să depui eforturi colosale, ci doar constante. Dormi suficient, hidratează-te constant, adoptă o alimentaţie corectă, evită cât de mult poţi dulciurile, băuturile alcoolice, concentrează-te să faci cât mai multă mişcare şi sport. Astfel, vei ajunge la rezultatele pe care ţi le doreşti. 

Sursă foto: unsplash.com