Trei teste imunologice pentru diagnosticarea bolii Alzheimer

1 2 jpg jpeg

In prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer se face in principal pe baza simptomelor clinice, inclusiv a testelor cognitive, existand un numar semnificativ de pacienti diagnosticati atunci cand boala este deja intr-un stadiu avansat. Simptomele apar de obicei dupa varsta de 60 de ani, desi persoanele cu anumite mutatii genetice rare pot dezvolta boala mai devreme.

Cu toate acestea, diagnosticul bolii Alzheimer bazat pe evaluarea functiei cognitive este corect numai in 70-80% din cazuri. De aceea, un diagnostic cert al prezentei unei boli degenerative este foarte important, pentru a face distinctia dintre tulburarile de memorie legate de varsta si boala Alzheimer in stadiu incipient.

In acest context, Roche Romania a lansat o serie de teste, cu ajutorul unor biomarkeri prelevati din lichidul cefalorahidian (LCR), pentru a ajuta in procesul de diagnosticare a bolii Alzheimer. Astfel, efectuarea testelor Elecsys® ß-Amyloid (1-42) LCR si Elecsys® Phospho-Tau (181P) LCR ajuta la diagnosticarea clara a bolii Alzheimer, precum si pentru evaluarea noilor potentiale tratamente. In lipsa unor statistici oficiale, specialistii estimeaza ca in Romania, aproximativ 300.000 persoane sufera de boala Alzheimer iar numarul acestora este in continua crestere.