Tratat la timp, cancerul se poate vindeca!

1 2 jpg jpeg

Asociaţia Română de Oncologie „Sfânta Ana“ şi medicii chirurgi oncologi de la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti oferă, începând de mâine, sâmbătă, 4 februarie, consultaţii gratuite pacienţilor cu probleme specifice.

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, medicii recomandă controalele regulate la specialist şi urmarea cu sfinţenie a tratamentului.

Numărul românilor nou diagnosticaţi cu cancer în fiecare an creşte cu aproximativ 3.000 de cazuri. Cel mai des întâlnite forme de cancer în România sunt: pulmonar, gastric, de colon, de rect, de col uterin şi cel de sân.

Bărbaţii sunt mai afectaţi Potrivit Institutului Oncologic din Bucureşti, bărbaţii sunt cu 30% mai predispuşi să sufere de cancer pulmonar.

Principala vină, spune prof.dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor, este că „românii nu efectuează controale de rutină la câteva luni, ci doar atunci când se simt rău“.

„Publicaţiile de specialitate arată că 78% din pacienţii sub vârsta de 50 de ani şi vindecaţi de această boală doresc să se întoarcă la muncă, la fel 30% dintre cei care au depăşit această vârstă.

În prezent, din cauza lipsei banilor şi personalului de asistenţă medicală, pacientul este externat şi transferat în familie mult prea repede”, atenţionează prof. dr. Corneliu Mateescu, de la Institutul de Oncologie din Bucureşti.

Drept urmare, pacientul şi familia nu sunt pregătiţi să facă faţă bolii.

Oncologul recomandă populaţiei să fie mai încrezătoare în tehnicile şi tehnologiile medicale actuale. Acesta susţine că, tratat corect, un pacient cu cancer are foarte mari şanse de supravieţuire.