Tratarea cancerului prin terapia cu protoni

1 2 jpg jpeg

Avantajul acestui tratament const─â ├«n faptul c─â protejeaz─â ┼úesutul s─ân─âtos din jurul tumorii ┼či ├«n plus, este un tratament f─âr─â efecte secundare.

Acest tratament este recomandat pentru tumori pe creier, tumori localizate ├«n zona coloanei vertebrale, tumori craniene, de prostat─â, tumori ale capului ┼či g├ótului sau limfoame situate ├«n apropiere de structurile vitale sensibile la iradiere.

Metoda, denumit─â protonoterapie, folose┼čte aparatur─â ┼či tehnologii care provin direct din laboratoarele de fizica nuclear.

Protonul, alcătuit din trei cuarcuri, este o particulă încărcată electric pozitiv, de circa 1836 de ori mai grea decât electronul, a cărei pierdere de energie la traversarea ţesutului viu poate fi controlată prin nivelul energiei fasciculelor.

1 2 jpg jpeg

Protonii accelera┼úi la o anumita energie sunt direc┼úiona┼úi spre tumoare, intr─â ├«n corpul pacientului pe care ├«l str─âbate d─âun├ónd foarte pu┼úin ┼úesuturilor s─ân─âtoase. Odat─â ajun┼či la tumoare, ace┼čtia transfer─â ┼úesutului aproape ├«ntreaga lor energie d├ónd na┼čtere la procese care duc la distrugerea ADN-ului celulelor canceroase, ├«mpiedic├ónd ├«n acest fel ├«nmul┼úirea acestora. ┼óesuturile s─ân─âtoase r─âm├ón practic neafectate de radia┼úie, ├«n timp ce ┼úesuturile bolnave sunt distruse.

Cu c├ót energia fasciculului este mai mare, cu at├ót energia protonilor este cedat─â ┼úesuturilor mai profunde. Pentru tumorile superficiale se folosesc a┼čadar protoni cu energii mai mici dec├ót cei utiliza┼úi ├«n tratamentul tumorilor aflate ├«n profunzimea organismului.

Din 2018 va fi disponibil un nou tratament revoluţionar împotriva cancerului, în Marea Britanie.

Află AICI simptomele care anunţă un cancer!

Este un tip de radioterapie utilizat─â ├«n tratarea cancerului ┼či ofer─â un tratament cu protoni care ┼úintesc precis zona afectat─â.

Proton Beam Therapy (terapia cu fascicul de protoni) a demonstrat rezultate remarcabile pentru pacienţii din întreaga lume, în special prin reducerea efectelor secundare ale radiaţiilor.

Terapia cu fascicul de protoni va folosi fasciculele de protoni (particule subatomice), pentru a ob┼úine acela┼či efect - distrugerea celulelor canceroase. Un ÔÇ×accelerator de particuleÔÇŁ este folosit pentru a accelera protonii. Ace┼čti protoni accelera┼úi sunt apoi iradia┼úi ├«n celule canceroase, distrug├óndu-le.