Transplant parţial de cornee prin tehnica DMEK la Spitalul Militar Central

1 2 jpg jpeg

Intervenţia chirurgicală a fost realizată de dr. Laura Macovei, medic primar oftalmologie, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee din SUUMC.

Benefeciara este o pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endoteliala Fuchs în stadiu avansat, asigurată la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, scrie Agerpres.

Această tehnică este folosită în cazuri selecţionate respectiv, în patologii ce afectează doar acest strat intern cornean.

ÔÇ×Acest tip de interven┼úie chirurgical─â ce are ca ┼či indica┼úii afec┼úiuni ale endoteliului cornean prezint─â numeroase avantaje pentru pacien┼úi: incizie chirurgical─â mic─â, mult mai pu┼úine complica┼úii intraoperatorii posibile fa┼ú─â de transplantul perforant, vindecare rapid─â, ├«mbun─ât─â┼úire rapid─â a

, astigmatism postoperator mic, stabilitate ├«n timp a grefonului, o rat─â extrem de sc─âzut─â de rejetÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat de pres─â.

Pacienta a avut o evolu┼úie postoperatorie favorabil─â, pe termen scurt ┼či mediu beneficiind de ├«mbun─ât─â┼úire considerabil─â a vederii, rezultatul chirurgical este ├«ncurajator pentru abordarea cazurilor similare prin aceast─â tehnic─â de transplant endotelial.

Transplantul endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de c─âtre casele de asigur─âri de s─ân─âtate.

├Än opera┼úia de transplant par┼úial de cornee prin tehnica DMEK se ├«nlocuie┼čte doar partea posterioar─â - endoteliul ┼či membrana Descemet - extrem de fin─â (10-15 microni).

Datorit─â manevrelor chirurgicale, delicate ┼či complexe, abordate ├«n timpul transplantului endotelial, acest tip de chirurgie oftalmologic─â reprezint─â o provocare at├ót ├«n privin┼úa prepar─ârii ┼úesutului donor, c├ót ┼či ├«n pozi┼úionarea grefonului ├«n ochiul pacientului primitor.