Tot mai multe cazuri de conjunctivit─â viral─â

1 2 jpg jpeg

├Än ultimele zile s-au ├«nregistrat aproximativ 20 de cazuri noi pe zi, pacien┼úii fiind at├ót din r├óndul adul┼úilor, c├ót ┼či cel al copiilor.

├Än aceste condi┼úii, oftalmologul Monica Pop avertizeaz─â asupra riscului de epidemie de conjunctivit─â viral─â ┼či recomand─â prezen┼úa la doctor atunci c├ónd apar primele simptome de ro┼čea┼ú─â a ochilor, m├ónc─ârimi, umflarea pleoapelor ┼či hiperl─âcrimare.

ÔÇ×Dac─â nu se iau m─âsuri urgente de preven┼úie, riscul declan┼č─ârii unei epidemii de amploarea celei de acum c├ó┼úiva ani devine iminentÔÇť, a declarat managerul unit─â┼úii sanitare, Monica Pop (foto).

2 jpg jpeg

Se transmite prin contact direct

Conjunctivita viral─â este o afec┼úiune a ochilor, care se poate transmite prin contact direct, aerogen, prin apa din bazin sau din lacuri, chiar ┼či apa m─ârii poate afecta s─ân─âtatea ochilor.

ÔÇ×Apa din piscin─â, ┼čtranduri, lacuri, dar chiar ┼či cea de la mare poate s─â fie o surs─â de microorganisme infec┼úioase, precum bacterii, virusuri, parazi┼úi ┼či ciuperci, care, p─âtrunz├ónd ├«n organism, pot genera o serie de infec┼úii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor ┼či tubului digestiv.

Chiar ┼či ├«n piscinele atent ├«ngrijite exist─â pericolul contract─ârii anumitor infec┼úii, deoarece unii germeni sunt rezisten┼úi la produsele dezinfectante ┼či cele cu clor puse ├«n ap─âÔÇť, a declarat pentru Mediafax specialistul Monica Pop.

Infec┼úia conjunctival─â se manifest─â prin ro┼čea┼ú─â, edeme palpebrale, dureri oculare, hemoragii subconjunctivale ┼či poate fi ├«nso┼úit─â ┼či de febr─â, faringit─â sau chiar suferin┼úe neurologice (radiculomielit─â, paralizii de neuron motor periferic), care apar la scurt timp dup─â infec┼úia conjunctival─â.

ÔÇ×Dac─â te treze┼čti diminea┼úa cu pleoapele umflate ┼či lipite din cauza secre┼úiilor, te ustur─â ochii ┼či te m─ân├ónc─â, mergi la medic, recomand─â ┼či Ofelia Vulcan, medic primar ├«n oftalmologie, la Centrul de Diagnostic ┼či Tratamentul Afec┼úiunilor Oftalmologice Polisano din Sibiu.

├Än ceea ce prive┼čte respectarea cu stricte┼úe a regulilor elementare de igien─â, medicul specialist Vulcan recomand─â sp─âlarea pe m├óini c├ót mai des cu putin┼ú─â ┼či evitarea contactului m├ón─â-ochi.

2 jpg jpeg

Oftalmologul spune că nu există în acest moment un motiv puternic să ne îngrijorăm în privinţa unei posibile epidemii de conjunctivită. În fiecare vară se pune problema înmulţirii cazurilor de conjunctivită virală, pentru că e mai mult praf, iar lumea nu se spală pe mâini cât ar trebui în aceste condiţii.

De asemenea, nu se iau ├«n considerare riscurile la care se expun atunci c├ónd aleg sc─âldatul ├«n apa de bazin de la ┼čtranduri, din piscine ┼či chiar ├«n apa de mare.

Evită să înghiţi apa din bazin

Apa din bazine poate s─â cauzeze ┼či alte afec┼úiuni cum sunt otitele ┼či dermatitele de contact. E recomandat s─â evita┼úi s─â sta┼úi l├óng─â persoane care au afec┼úiuni oculare vizibile ┼či s─â nu intra┼úi ├«n ap─â dac─â ave┼úi probleme cu pielea ori irita┼úii la nivelul ochilor.

Dezinfectan┼úii din ap─â pot provoca reac┼úii alergice la ochi ┼či pe suprafa┼úa pielii ┼či favorizeaz─â apari┼úia conjunctivitei. Chiar dac─â spa┼úiul ales pentru sc─âldat are autoriza┼úie sanitar─â, se evit─â pe c├ót posibil ├«nghi┼úirea apei, pentru a evita complica┼úiile digestive.

Lacrimile artificiale calmeaz─â simptomele

Medicul specialist chirurg oftalmolog Ozana Moraru, de la clinica oftalmologic─â Oculus, din Bucure┼čti, spune c─â indiferent de tipul ┼či formele de manifestare a conjunctivitei, pacientul care prezint─â simptomele mai sus descrise trebuie s─â se adreseze unui serviciu ambulator de oftalmologie, ├«nainte de a face orice fel de tratament ocular sau general.

1 2 jpg jpeg

Singurele care pot fi folosite înainte de avizul oftalmologului sunt lacrimile artificiale, care pot ameliora parţial simptomatologia, până când pacientul poate ajunge la un consult de specialitate.