Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre bolile autoimune. De ce se atac─â organismul singur?

1 2 jpg jpeg

Afecţiunile autoimune se pot manifesta sub forme variate, printre care artrita reumatoidă, diabet de tip I, afecţiuni ale tiroidei, lupus, psoriazis sau scleroză multiplă.

Bolile autoimune ÔÇô cauze

Boala autoimun─â nu este o maladie provocat─â de viru┼či sau bacterii, nici de celule canceroase ori de forma┼úiuni benigne. ├Äntr-o afec┼úiune autoimun─â, organismul se atac─â pe el ├«nsu┼či.

Celulele de autoap─ârare ale corpului au misiunea de a ataca tot ce e str─âin. ├Än momentul c├ónd ├«nt├ólnesc celulele cu documente de identitate necunoscute, ele dau alarma, cheam─â ├«nt─âriri ┼či ├«ncep s─â produc─â anticorpii corespunz─âtori. ├Än timus, o gland─â situat─â ├«ntre stern ┼či inim─â, a┼ča-numitele limfocite T primesc instructajul necesar, pentru a ┼čti s─â recunoasc─â toate tipurile de celule ale corpului ├«n ├«ntreaga lor diversitate ┼či a evita s─â le atace. ├Äns─â ├«n cazul afec┼úiunilor autoimune sunt puse ├«n circula┼úie limfocite ce reac┼úioneaz─â la ┼úesuturile proprii ca la un corp str─âin. Astfel iau na┼čtere inflama┼úii care nu se mai resorb, ┼úesutul nu-┼či mai poate ├«ndeplini func┼úiile ┼či ├«n cele din urm─â se distruge.

Cite┼čte continuarea AICI