Top 3 obiceiuri care favorizează îngrăşarea

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă România nu este fruntaşă în ceea ce priveşte obezitatea, un număr alarmant de mare de români se confruntă cu greutatea excesivă. Ceea ce este îngrijorător este că principala cauză a obezităţii este alimentaţia neregulată.

Potrivit unui studiu realizat în rândul utilizatorilor platformei de consultaţii individuale în nutriţie TopForma, obiceiurile nesănătoase de alimentaţie sunt asociate cu îngrăşarea. Lipsa de timp şi programul de muncă încărcat sunt principalele cauze care duc la omiterea meselor.

Excesele culinare

Chiar dacă ştiu că este foarte important ca hrana să fie sănătoasă şi fără calorii, cei mai mulţi din participanţii la studiu au afirmat că fac excese.

69% dintre persoanele care suferă de obezitate mănâncă mai mult decât cantitatea optimă de mâncare pe care o recomandă specialistul la fiecare masă.

Opinia specialistului

2 jpg jpeg

Ipokratis Papadimitrakos, specialist în nutriţie

„Este foarte important ce mâncăm. Trebuie să avem grijă să nu facem excese, să încercăm să mâncăm cât mai sănătos şi variat în acelaşi timp.

Cu toate acestea, este cel puţin la fel de important ca mesele noastre să fie constante, să nu existe fluctuaţii considerabile de la o zi la alta. Metabolismul nostru are nevoie de regularitate, astfel încât să funcţioneze eficient. De rapiditatea cu care funcţionează metabolismul nostru depind fluctuaţiile greutăţii”

Reducerea numărului de mese principale

Dintre cei 5000 de participanţi la studiu, 1 din 10 nu ia mai mult de o masă pe zi. Cel mai frecvent, micul dejun iese din calcul, 56% dintre aceştia sărind peste micul dejun.

„Alimentaţia neregulată, manifestată fie prin omiterea uneia dintre mesele principale ale zilei, fie prin oscilaţii semnificative ale orelor la care iau masa, duce la tulburări metabolice semnificative. Programul haotic facilitează încetinirea metabolismului şi, deci, la acumularea de kilograme în plus”, indică Ipokratis Papadimitrakos..

Consumul frecvent de dulciuri şi produse de patiserie

Produsele de patiserie şi dulciurile sunt principalele tentaţii cărora nu le rezistă persoanele care se confruntă cu obezitatea. 47% dintre persoanele cu greutate excesivă recunosc că nu pot renunţa la dulciuri sau la patiserie, în timp ce 25% consumă mâncarea nesănătoasă de tip fast food. Pe de altă parte, doar 15% dintre aceştia consumă mâncare gătită în mult ulei şi doar 13% mănâncă junk food.

Studiul a fost realizat în luna iulie de Top Forma, o platformă online unde medicul specialist le oferă utilizatorilor planuri personalizate de nutriţie, plecând de la starea acestora de sănătate, preferinţele lor gastronomice şi obiectivele pe care şi le propun. Au participat la studiu 5000 de respondenţi din România şi Bulgaria, cu vârsta medie de 41 de ani. 79% din ei (3 920 de persoane) se confruntă cu greutate excesivă şi au indicele de masă corporală peste 25.