Tipuri de aparate dentare pentru adulţi: care este cea mai bună opţiune pentru tine (P)

1 2 jpg jpeg

În anii 1990, potrivit doctorului Sunil Wadhwa, directorul departamentului de Ortodonţie de la Universitatea Columbia, cazurile în care adulţii îşi doreau aparat dentar erau extrem de rare, însă astăzi din ce în ce mai mulţi adulţi apelează la medicul stomatolog pentru instalarea unui aparat dentar din dorinţa de a-şi îndrepta dantura. Înainte de a face, însă, acest pas, informarea corectă este esenţială. Există mai multe modalităţi prin care îţi poţi îndrepta dantura. Tipul de tratament ales depinde de alinierea danturii şi de felul în care îţi doreşti ca zâmbetul tău să arate la final.

Un lucru este însă clar: aparatul dentar este cea mai eficientă variantă.

Aparatele dentare clasice, de pildă, aplică o uşoară presiune care, în timp, îţi aliniază dinţii. Ortodontul tău va lipi brackeţi metalici pe suprafaţa dinţilor tăi, conectându-le apoi cu un fir pe care îl va strânge, mai apoi, la fiecare 4-6 săptămâni. Astfel, dinţii sau maxilarul tău, sau amândouă, se vor alinia. Pentru rezultate, aparatele dentare clasice au o durată de purtare cuprinsă între 18 luni şi trei ani. Există opţiunea de a purta aparatul dentar pe interiorul dinţilor, astfel încât acesta să nu fie vizibil.

Aparatul dentar din ceramică şi gutierele, soluţii moderne

Dacă nu te încântă gândul de a purta un aparat dentar mecanic metalic,

sunt şi ele o opţiune. Acestea au culoarea dintelui şi sunt mai puţin vizibile decât aparatele dentare metalice obişnuite, motiv pentru care au, de obicei, costuri mai ridicate.

Poţi să scapi de aparatele dentare cu fire şi brackete şi să optezi pentru gutiere - un set din tăviţe din plastic transparent pe care le poţi da jos atunci când mănânci sau când îţi cureţi dantura. Există, însă, şi dezavantaje: gutierele nu sunt fixate şi sunt uşor de pierdut.

Cea mai bună opţiune, însă, pentru alinierea dinţilor este aparatul dentar clasic, din metal.

Contenţia, pasul final

Dacă eşti mulţumit de efectele aparatului dentar, consideri că acesta şi-a îndeplinit misiunea şi a venit timpul să îl dai jos, trebuie să ştii că trebuie menţinut rezultatul printr-o contenţie. Din acest motiv va fi nevoie să purtaţi, cel puţin pentru o perioadă, un aparat de contenţie individualizat al cărui scop este să păstreze rezultatele purtării aparatului dentar şi să împiedice revenirea dinţilor în poziţia iniţială. Acest aparat de contenţie poate fi, în funcţie de nevoi şi de recomandările medicului, un arc din metal sau fibra de sticlă ori un set de gutiere ce contenţie ce vor fi purtate pe timp de noapte pe o perioadă cuprinsă între una şi şase luni.

Sănătatea dentară este deosebit de importantă, motiv pentru care alegerea unei clinici stomatologice de încredere este primul pas în obţinerea unui zâmbet frumos şi sănătos. Citydent, una dintre primele clinici de elită din România, pune la dispoziţia clienţilor săi servicii stomatologice premium şi servicii de estetică facială. Zâmbetul tău este pe mâini bune la Citydent!