Tinerii fumători se îmbolnăvesc mai devreme de inimă

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă elveţieni au descoperit că fumătorii care au vârste cuprinse între opt şi douăzeci de ani au pereţii arterelor inimii afectaţi, iar acest lucru poate duce la boli grave de inimă.

Julia Dratva, expert în cadrul Institutului Elveţian Tropical şi de Sănătate Publică din Basel, Elveţia, a măsurat împreună cu echipa sa de specialişti pereţii arterelor la 283 de tineri din categoria de vârstă mai sus amintită.

Aproximativ 11% din tineri au declarat că fumează cel puţin o dată pe săptămână, 15% au raportat că fumează cel puţin o dată pe lună, iar restul s-au declarat nefumători.

Comparativ cu nefumătorii, la reprezentanţii grupurilor care au declarat că fumează săptămânal şi lunar s-a observat o îngroşare a pereţilor arteriali. Aceasta este un semn de ateroscleroză, a spus Julia Dratva.

Faptul că fumatul produce îngroşarea pereţilor arteriali reprezintă unul din numeroasele motive pentru care tinerii şi adulţii nu ar trebuie să se apuce de fumat, este de părere Russell Luepker, de la Asociaţia Americană pentru Sănătatea Inimii.