Timiditatea ar putea fi clasificată ca boală mintală

1 2 jpg jpeg

Această schimbare nu este singura considerată nepotrivită de medicii specialişti, care ridică un semn de întrebare legat de stima de sine a pacientului care primeşte un astfel de diagnostic.

Societatea Britanică de Psihologie se opune acestei decizii, luată de coordonatorii Manualului de Diagnostic şi Statistică al Tulburărilor Mintale (DSTM).

De precizat este că în anul 1917, Societatea Americană de Psihiatrie putea pune diagnostic pentru 59 de afecţiuni mintale.

Puţin peste şase decenii mai târziu, aceeaşi instituţie putea recunoaşte nu mai puţin de 347 de boli mintale.

În prezent, reprezentanţii DSTM au ajuns la concluzia că şi timiditatea, depresia, dar şi dependenţele de internet şi de jocuri pot fi clasificate drept afecţiuni mintale.

Decizia de a introduce în Manual aceste noi boli nu-i va afecta pe medicii specialişti care vor completa diagnosticul, pentru că DSTM este un ghid de referinţă pentru aceştia, ci pe pacienţi.

De aceea, Societatea Britanică de Psihologie a început demersurile pentru a stopa apariţia publicaţiei în care să doreşte includerea acestor noi tulburări psihice.

„Mulţi oameni timizi, îndoliaţi, excentrici sau care sunt romantici ar putea fi catalogaţi drept bolnavi psihici“, explică Peter Kinderman, specialist în psihologie la Universitatea din Liverpool (Londra).

„Nu este uman, nu este ştiinţific şi nu va veni într-ajutor persoanelor care au nevoi speciale“, a mai spus omul de ştiinţă.