Testul pentru depistarea simultană a COVID-19 şi a gripei sezoniere, disponibil şi în România

1 test jpg jpeg

În premieră în ţara noastră a fost lansat testul combinat de depistarea ARN-ului viral SARS-COV-2 (testul de referinţă pentru diagnosticul specific de COVID-19) şi Influenza A/B (virusul gripal A/B).

Testul RT PCR multiplex permite detectarea simultană şi diferenţiereavirusurilor care determinăboli respiratorii. Recoltarea probelor poate fi realizată în prezent în 32 de centre din reţeaua naţională Synevo, amplasate în 25 de oraşe, preţul acestui test fiind de 375 lei.

Similaritatea manifestărilor clinice din infecţiile virale face ca diagnosticarea exclusiv pe baza simptomelor clinice să fie dificilă. Testarea RT PCR multiplex depistează dacă pacientul este pozitiv la una dintre categoriile de virusuriimplicate cel mai frecvent în apariţia infecţiilor respiratorii din sezonul rece, oferind medicilor informaţii cheie pentru un diagnostic corect şi rapid, în vederea administrării celui mai potrivit tratament.

Testul poate fi realizat, la acest moment,doar cu programare online pe site-ul synevo.ro. Probele sunt recoltate de la nivel nazofaringian, iarrezultatele vor fi raportate autorităţilor, conform legislaţiei în vigoare pentru cele doua patologii, gripăşi Covid-19.

Testul este acreditat de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), având o acurateţe foarte ridicată.  

Probele pentru realizarea testului pot fi recoltate, în prezent, în 32 de centre Synevo din 25 de oraşe din ţară: Arad,Baia Mare, Bacău,Braşov,Brăila, Bucureşti,Cluj,Constanţa, Craiova, Focşani,Galaţi, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti,Ploieşti, Rădăuţi, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sfântul Gheorghe, Sibiu,Suceava,Târgu Mureş, Timişoara şi Zalău.