Testul online prin care aflaţi dacă aveţi risc de cancer pulmonar

1 2 jpg jpeg

Federa┼úia Asocia┼úiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) ┼či Societatea Na┼úional─â de Medicin─â de Familie (SNMF) lanseaz─â un test online prin care orice persoan─â poate afla dac─â se afl─â ├«n categoria persoanelor cu risc de a dezvolta cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la b─ârba┼úi.

Testul online este lansat cu prilejul Zilei Mondiale de Lupt─â ├«mpotriva Cancerului (4 februarie). "Testul poate reprezenta un prim pas ├«n procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acesta se bazeaz─â pe doar 10 ├«ntreb─âri la care se poate r─âspunde ├«n mai pu┼úin de 5 minute. ├Än cazul ├«n care persoana care face testul intr─â ├«n grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomand─â un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezint─â un instrument accesibil de con┼čtientizare a riscurilor de a dezvolta o boal─â grav─â, c├ót ┼či un ├«ndemn la ac┼úiuni de preven┼úie", afirm─â Cezar Irimia, pre┼čedinte FABC.

 Testul poate fi accesat 

Potrivit statisticilor, ├«n fiecare an, ├«n Rom├ónia sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar diagnosticate, 75% dintre acestea ├«n stadii avansate, c├ónd op┼úiunile terapeutice sunt limitate. Peste 10.000 de persoane ┼či-au pierdut via┼úa ├«n 2018 din cauza acestei afec┼úiuni.

"Rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de s─ân─âtate ┼či cel care poate interpreta simptomele ┼či evalua riscul de cancer pulmonar, ├«n func┼úie de care poate trimite pacientul c─âtre un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie. Recomand persoanelor ce manifest─â o tuse persistent─â, respira┼úie ├«ngreunat─â, sc─âdere ├«n greutate, s─â mearg─â la medicul de familie pentru un consult am─ânun┼úit. Din perspectiva politicilor de s─ân─âtate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare ┼či mai apoi tratament", a declarat dr. Dina Mergeani, pre┼čedinte al Societ─â┼úii Na┼úionale de Medicina Familiei (SNMF).

Vizita la medicul de familie ├«n mod regulat ┼či investiga┼úiile recomandate de c─âtre acesta pot reprezenta oportunit─â┼úi importante de identificare a cancerului pulmonar ├«n stadii incipiente. Datele Eurostat arat─â c─â 42% dintre rom├óni nu merg nici m─âcar o dat─â pe an la medicul de familie, lipsa cuno┼čtin┼úelor despre s─ân─âtate, teama de diagnostic, rela┼úia medic-pacient, lipsa accesului la servicii medicale, fiind c├ó┼úiva dintre factorii care determin─â neprezentarea la medicul de familie.