Testul care ar putea diagnostica Alzheimerul

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii britanici de la Universităţile Dundee şi Edinburgh au creat un program informatic numit Vampire, care analizează imagini de înaltă definiţie ale ochilor şi înregistrează schimbările apărute în ce priveşte forma venelor şi arterelor oculare, potrivit dailymail.co.uk., citat de Mediafax.

Potrivit unor studii anterioare, ar exista posibilitatea ca instalarea bolii Alzheimer să poată fi detectată încă din stadiile incipiente, după ce sunt observate modificările apărute la nivelul vaselor sangvine ale ochiului.

„Dacă ne putem uita în ochii cuiva folosind un echipament ieftin şi putem descoperi ceva ce sugerează un risc de instalare a demenţei, atunci suntem în faţa unei ipoteze foarte interesante", a declarat coordonatorul de proiect al echipei, Emanuele Trucco, de la Universitatea Dundee.

Cercetătorii spun că există posibilitatea descoperirii unei metode non-invazive de diagnosticare rapidă şi eficientă a bolii Alzheimer, cât şi posibilitatea diferenţierii între mai multe tipuri de demenţă.

Oamenii de ştiinţă au demarat un proiect care va dura trei ani şi prin care vor compara datele a mii de imagini de înaltă rezoluţie ale ochilor cu informaţiile medicale din arhivele unui spital scoţian, pentru a vedea dacă poate fi descoperită o legătură clară între modificările de structură ale sistemului circulator ocular şi riscul de a suferi de Alzheimer sau boli cardiovasculare.

„Atunci când apar schimbări în organism, se pot observa modificări ale vaselor care irigă retina, de exemplu, în ce priveşte grosimea, unele se subţiază, altele se îngroaşă, în ce priveşte sinuozitatea, dar şi în ce priveşte unghiul format de două vase care se creează când unul mai mare se împarte în două", a explicat Emanuele Trucco.

Analizarea acestor modificări poate oferi informaţii foarte utile, iar utilizarea unui program informatic face ca procesul să dureze mult mai puţin, este eficientă şi mult mai puţin predispusă la erori de interpretare decât dacă analiza ar fi efectuată de un operator uman.