Testări medicale gratuite în şase judeţe. Caravana „Nu am făcut destul 2021”

1 image0 jpg jpeg

În perioada august – octombrie, peste o mie de persoane din mediul rural beneficiază de investigaţii medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Analize de sânge (hemogramă şi PSA pentru prostată), de urină (pentru cancerul renal), ecografii mamare (şi trimitere la mamografii unde există suspiciuni de cancer mamar), dermatoscopii (o metodă modernă şi rapidă, neinvazivă, de examinare a pielii, utilă în diagnosticul a numeroase afecţiuni dermatologice), EKG, indice de masă corporală, teste instant de glicemie şi colesterol, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar şi boli cardiovasculare, teste de anticorpi COVID făcute de medici specialişti, medici rezidenţi şi studenţi la Medicină din Bucureşti şi Craiova.  

Caravana este la a opta ediţie şi anul acesta ajunge în 12 localităţi din 6 judeţe: Tulcea, Brăila, Teleorman, Călăraşi, Constanţa şi Buzău. Având în vedere situaţia epidemiologică generată de coronavirus, testările se fac doar pe bază de programare. Locul şi orele pentru testări vor fi afişate la primărie şi în alte puncte importante din fiecare sat.  

Calendarul caravanei „Nu am făcut destul 2021”: 

„Pentru foarte mulţi locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distanţei. Dată fiind pandemia, caravana noastră este cu atât mai utilă.” spune Cezar Irimia, preşedinte FABC. 

O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea şi educarea pacienţilor. De aceea, în spaţiile de investigaţii vor exista pliante şi afişe cu informaţii despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian şi melanom (o formă de cancer de piele), dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge.  

Accesul în spaţiul testărilor se va face numai în urma unui triaj. Toate persoanele prezente (medici, pacienţi, organizatori) vor respecta măsurile de protecţie: păstrarea distanţei corespunzătoare, purtarea măştii şi folosirea dezinfectantului pus la dispoziţie de organizatori. În plus, atât şi medicii, cât şi organizatorii sunt fie vaccinaţi, fie testaţi Covid-19. 

În cele şapte ediţii precedente, caravana a ajuns în 35 de judeţe din ţară, au fost testate peste 7000 de persoane din mediul rural cu implicarea a peste 500 de medici, asistente şi studenţi voluntari şi au fost diagnosticate 5 paciente cu cancer mamar.  

România este în continuare una dintre ultimele două ţări din Europa care nu au program naţional de screening pentru cancerul mamar. De aceea, organizatorii îşi doresc să tragă un semnal de alarmă în faţa autorităţilor şi să ofere acces la servicii medicale şi la diagnostic în această perioadă dificilă. 

 Caravana „Nu am făcut destul„ este organizată de FABC şi APCR şi este susţinută Janssen, Pfizer, Roche, Servier, Merck, Synevo, Novartis, Bristol Myers Squibb, Sanofi, Farmaciile Alphega, AstraZeneca. 

Parteneri medicali: Caravana cu medici, Medist Imaging&POC, Împreună pentru sănătatea rurală şi ASMTMC. 

Parteneri media: Digi FM, Avantaje, Click Sănătate, Radio Trinitas, Dobrogea TV.