Testări gratuite pentru plămâni

1 2 jpg jpeg

Spirometria este o analiz─â esen┼úial─â ├«n monitorizarea func┼úiei pl─âm├ónilor.Testul este u┼čor ┼či nedureros: pacientul trebuie s─â respire cu putere printr-un tub de cauciuc legat la un aparat numit spirometru. Acesta m─âsoar─â cantitatea de aer pe care o persoan─â o poate inspira sau expira voluntar. Cei care doresc s─â fac─â gratuit aceast─â analiz─â pot veni pe 18 - 19 noiembrie ├«ntre 09.00 ÔÇô 17.00, ├«n fa┼úa magazinului Unirea (pe col┼úul dinspre Bulevardul Unirii) din Bucure┼čti.

Spirometria ajut─â la depistarea bronhopneumopatiei obstructive cronice sau BPOC, care afecteaz─â ├«n jur de un milion de rom├óni. Afec┼úiunea produce ├«ngustarea c─âilor respiratorii, ├«ngreun├ónd respira┼úia ┼či determin├ónd oboseal─â la efectuarea celor mai mici eforturi. Boala duce la inflama┼úia bronhiilor (bron┼čit─â cronic─â) ┼či la distrugerea ┼úesutului pulmonar (emfizem). Este favorizat─â ┼či de poluare, de fumat, de inhalarea unor substan┼úe chimice ┼či de infec┼úiile pulmonare repetate.

ÔÇ×Din cauz─â c─â este o boal─â ale c─ârei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de t├órziuÔÇŁ, afirm─â prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, pre┼čedinte al Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

Tusea intermitentă însoţită de expectoraţie trebuie să îl trimită pe pacient la medic. Depistarea timpurie a bolii este foarte importantă. Bronhopneumopatia obstructivă cronică nu poate fi vindecată, tratamentul încetinind agravarea bolii. Odată depistată, necesită tratament de întreţinere permanent, acesta fiind individualizat, în funcţie de stadiul afecţiunii.