Testări gratuite pentru plămâni

1 2 jpg jpeg

Spirometria este o analiză esenţială în monitorizarea funcţiei plămânilor.Testul este uşor şi nedureros: pacientul trebuie să respire cu putere printr-un tub de cauciuc legat la un aparat numit spirometru. Acesta măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira voluntar. Cei care doresc să facă gratuit această analiză pot veni pe 18 - 19 noiembrie între 09.00 – 17.00, în faţa magazinului Unirea (pe colţul dinspre Bulevardul Unirii) din Bucureşti.

Spirometria ajută la depistarea bronhopneumopatiei obstructive cronice sau BPOC, care afectează în jur de un milion de români. Afecţiunea produce îngustarea căilor respiratorii, îngreunând respiraţia şi determinând oboseală la efectuarea celor mai mici eforturi. Boala duce la inflamaţia bronhiilor (bronşită cronică) şi la distrugerea ţesutului pulmonar (emfizem). Este favorizată şi de poluare, de fumat, de inhalarea unor substanţe chimice şi de infecţiile pulmonare repetate.

„Din cauză că este o boală ale cărei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de târziu”, afirmă prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie.

Tusea intermitentă însoţită de expectoraţie trebuie să îl trimită pe pacient la medic. Depistarea timpurie a bolii este foarte importantă. Bronhopneumopatia obstructivă cronică nu poate fi vindecată, tratamentul încetinind agravarea bolii. Odată depistată, necesită tratament de întreţinere permanent, acesta fiind individualizat, în funcţie de stadiul afecţiunii.