Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

1 testare cancer la san jpg jpeg

Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit, în perioada 5 octombrie - 17 noiembrie 2019, pentru depistarea cancerului mamar.

Caravana „Nu am făcut destul” strânge, pentru al şaselea an la rând, medici şi studenţi la Medicină care vor oferi consultaţii şi informaţii în 14 sate din judeţele Timiş, Hunedoara, Arad, Satu Mare şi Bihor.

Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii şi studenţii voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale aluniţelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcţia plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) şi fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Calendarul campaniei „Nu am făcut destul 2019”

5 octombrie – Dudeştii Noi, judeţul Timiş;

6 octombrie – Teliucu Inferior, judeţul Hunedoara;

12 octombrie – Semlac, judeţul Arad;

13 octombrie – Petriş, judeţul Arad;

18 octombrie – Botiz, judeţul Satu Mare;

19 octombrie – Amaţi, judeţul Satu Mare;

26 octombrie – Brusturi, judeţul Bihor;

27 octombrie – Telechiu, judeţul Bihor;

2 noiembrie – Ghiorac, judeţul Bihor;

3 noiembrie – Dobreşti, judeţul Bihor;

9 noiembrie – Hinchiriş, judeţul Bihor;

10 noiembrie – Coleşti, judeţul Bihor;

16 noiembrie – Hăşmaş, judeţul Arad;

17 noiembrie – Beliu, judeţul Arad.

Campania de testare şi informare

este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR).

„E foarte important să depistăm cazurile în situaţii curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar şi costuri mai mici pentru sistemul national de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program naţional de screening pentru depistarea cancerului de sân, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităţilor”, punctează dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

Experienţa din anii trecuţi a caravanei arată o femeie din 7 are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de ruşine.

Mai multe detalii despre campanie şi programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/.