Testări gratuite pentru bolile pulmonare

1 2 jpg jpeg

Şi în anul 2014 Societatea Română de Pneumologie (SRP), cu sprijinul companiilor farmaceutice, organizează pe 10 şi 11 mai între orele 09.00-17.00 o campanie de testare şi informare în trei oraşe din ţară:

• În Bucureşti, în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Bd. Tineretului nr. 34 • În Cluj Napoca, în Piaţa Mihai Viteazu • În Craiova, în Parcul Nicolae Romanescu.

Testarea pentru depistarea astmului se numeşte spirometrie şi seamănă cu etilotestul, controlul pe care îl fac poliţiştii şoferilor suspectaţi că au băut: pacienţii suflă într-un dispozitiv care determină capacitatea pulmonară.

„Îi invit pe toţi cei care au probleme respiratorii să îşi facă testul de evaluare. Există acum metode şi tratamente pentru a duce o viaţă cât mai normală. Îi invit pe toţi cei care au probleme respiratorii să intre pe site-ul www.invingeastmul.ro şi să îşi facă testul de evaluare. Dacă rezultatul le confirmă temerile, îi invit la corturile special amenajate pentru a face o spirometrie”, spune medicul Florin Mihălţan, Preşedintele SRP.

În ultimele două decenii numărul cazurilor de astm în rândul copiilor s-a dublat. În România se estimează că sunt aproape 1 milion de cazuri de astm, în Europa sunt 3 de milioane, iar în întreaga lume peste 300 de milioane de pacienţi care au probleme cu sistemul respirator.

Astmul este o boală severă:

• În Europa, 1 din 4 pacienţi a avut cel puţin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor

• Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocarea şi frica.

Pentru mai multe informaţii:

http://www.invingeastmul.ro/testeazate.htm