Test online care evaluează riscul de cancer pulmonar

1 tuse jpg jpeg

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează un test online prin care românii pot afla mai multe informaţii despre simptomele cancerului pulmonar şi dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare, având în vedere că fumatul este responsabil pentru aproximativ 80% dintre cazuri.

România depăşeşte media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii, situându-se la 49,5% consumatori sau foşti consumatori,faţă de 41%,în medie,în populaţia europeană. De asemenea, studii recente arată o evoluţie nedorităa fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor. Deşi procentul adolescenţilor care fumează ţigări este în uşoară scădere, acest beneficiu este contracarat de faptul că tot mai mulţi copii şi adolescenţi de 13 – 19 ani încearcă şi apoi fumează curent ţigări electronice şi produse din tutun încălzit. Consumul de nicotină în perioada adolescenţei are consecinţe negative semnificative, mai ales din perspectivă cognitivă şi comportamentală. 

Pe site-ul FABC (https://fabc.ro/plamani-sanatosi/), parcurgând doar nouă întrebări simple, românii pot afla mai multe informaţii despre simptomele cancerului pulmonar şi dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare care provoacă anual în România peste 10.000 de decese. Este foarte important de menţionat faptul că acest test nu înlocuieşte examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul.Testul are rolul de a ajuta identificarea mai rapidă a simptomelor, medicul specialist fiind persoana cea mai potrivită pentru a oferi sfaturi şi recomandări cu privire la probleme specifice de sănătate.