Test de s├ónge promi┼ú─âtor pentru depistarea na┼čterii premature

1 2 jpg jpeg

Rezultatele preliminarii, publicate ├«n Jurnalul Medical ÔÇ×ScienceÔÇť, arat─â c─â investiga┼úia medical─â are o acurate┼úe de 80% ├«n ceea ce prive┼čte riscul de na┼čtere prematur─â. De asemenea, cercet─âtorii sus┼úin c─â analiza poate indica cu precizie ┼či data probabil─â a na┼čterii, aceasta fiind mult mai exact─â dec├ót cea stabilit─â ├«n urma ecografiilor din sarcin─â.

Mai exact, testul este conceput astfel ├«nc├ót s─â m─âsoare activitatea materialului genetic ce provine de la f─ât, placent─â ┼či mam─â, analiza fiind una de s├ónge. ├Än cadrul studiului, speciali┼čtii au luat mai multe probe de s├ónge (de-a lungul s─âpt─âm├ónilor de graviditate) de la 38 de femei ├«ns─ârcinate pentru a vedea nivelurile diferite ale materialului genetic ┼či dac─â acestea pot prezice v├órsta gesta┼úional─â, dar ┼či riscul de na┼čtere prematur─â. Rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â v├órsta gesta┼úional─â a fost prezis─â cu o acurate┼úe de 45%.

Mai mult, analiza este conceput─â ca s─â spun─â dac─â exist─â riscul de na┼čtere prematur─â chiar ┼či cu dou─â luni ├«nainte ca aceasta s─â aib─â loc. ÔÇ×

Poten┼úialul acestei investiga┼úii este unul incredibil, mai ales c─â aproape 15 milioane de bebelu┼či din ├«ntreaga lumea se nasc ├«nainte de termen (├«nainte de 37 de s─âpt─âm├óni). Este important s─â se realizeze mai multe studii ┼či s─â fie dezvoltat acest test de s├ónge, iar asta deoarece na┼čterea prematur─â cauzeaz─â multe decese la nivel mondial. S├óngele mamei este cea mai la-ndem├ón─â ┼či cea mai accesibil─â modalitate prin care riscurile pot s─â fie aflate, mai ales acolo unde nu sunt posibile investiga┼úiile ecograficeÔÇť, spune Mira Moufarrej, unul dintre oamenii de ┼čtiin┼ú─â care au participat la studii.