Test de sânge promiţător pentru depistarea naşterii premature

1 2 jpg jpeg

Rezultatele preliminarii, publicate în Jurnalul Medical „Science“, arată că investigaţia medicală are o acurateţe de 80% în ceea ce priveşte riscul de naştere prematură. De asemenea, cercetătorii susţin că analiza poate indica cu precizie şi data probabilă a naşterii, aceasta fiind mult mai exactă decât cea stabilită în urma ecografiilor din sarcină.

Mai exact, testul este conceput astfel încât să măsoare activitatea materialului genetic ce provine de la făt, placentă şi mamă, analiza fiind una de sânge. În cadrul studiului, specialiştii au luat mai multe probe de sânge (de-a lungul săptămânilor de graviditate) de la 38 de femei însărcinate pentru a vedea nivelurile diferite ale materialului genetic şi dacă acestea pot prezice vârsta gestaţională, dar şi riscul de naştere prematură. Rezultatele obţinute au arătat că vârsta gestaţională a fost prezisă cu o acurateţe de 45%.

Mai mult, analiza este concepută ca să spună dacă există riscul de naştere prematură chiar şi cu două luni înainte ca aceasta să aibă loc. „

Potenţialul acestei investigaţii este unul incredibil, mai ales că aproape 15 milioane de bebeluşi din întreaga lumea se nasc înainte de termen (înainte de 37 de săptămâni). Este important să se realizeze mai multe studii şi să fie dezvoltat acest test de sânge, iar asta deoarece naşterea prematură cauzează multe decese la nivel mondial. Sângele mamei este cea mai la-ndemână şi cea mai accesibilă modalitate prin care riscurile pot să fie aflate, mai ales acolo unde nu sunt posibile investigaţiile ecografice“, spune Mira Moufarrej, unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la studii.