Test de sânge care depistează cancerul oral

1 2 jpg jpeg

Anticorpii asociaţi cu un risc mare de a fi contractat virusul care cauzează cancerul la gât, atunci când sunt transmişi pe cale sexual-orală, pot fi depistaţi prin simple teste de sânge, sugerează oamenii de ştiinţă.

Potrivit acestora, testele de sânge pot depista riscul de a dezvolta cancer bucal sau la gât cu mulţi ani înainte de debutul bolii.

„Până în prezent, nu ne-a fost clar dacă aceşti anticorpi sunt prezenţi în sânge înainte să fie detectabil cancerul din punct de vedere clinic“, spune coordonatorul studiului Paul Brennan, de la Agenţia Internaţională de Cercetare în Cancer (IARC)

Omul de ştiinţă a descris rezultatele acestei investigaţii ca fiind unele „foarte încurajatoare“. Se crede că plecând de la această descoperire, pe viitor se vor inventa instrumente de screening şi mai avansate, care pot depista precoce boala.

Virusul HPV (human papilloma virus) este cunoscut pentru riscul de a provoca tumori genitale şi cancer de col uterin. După multe studii cu rezultate asemănătoare, s-a ajuns la concluzia că virusul papilloma human este responsabil pentru un număr tot mai mare de cancer bucal şi la gât, în special în rândul bărbaţilor.