Test care ajută la găsirea tratamentului corect în cancerul ovarian

1 2 jpg jpeg

Testul permite diagnosticarea corect─â a chisturilor benigne ┼či a tumorilor canceroase, dar ┼či a stadiului ┼či nivelului de agresivitate al celor din urm─â, informeaz─â bbc.com, citat de Mediafax.

Noua metod─â de diagnosticare folose┼čte o combina┼úie de informa┼úii medicale despre paciente, teste sangvine ┼či ecografii pentru a prezice caracterul tumorii (benign sau malign), tipul, dar ┼či stadiul bolii.

Cercet─âtorii au folosit date de la 3.506 paciente din zece ┼ú─âri europene, colectate ├«ntre 1999 ┼či 2007, pentru dezvoltarea metodei de diagnosticare, pe care au testat-o apoi pe 2.403 paciente. Rezultatele cercet─ârii au fost publicate ├«n British Medical Journal.

Cancerul ovarian poate fi dificil de diagnosticat ├«n stadiile incipiente, pentru c─â simptome precum balonarea ┼či durerile abdominale pot fi puse pe seama altor afec┼úiuni des ├«nt├ólnite. Cancerul ovarian este cea mai agresiv─â form─â a cancerului ginecologic, doar 40% dintre paciente fiind ├«nc─â ├«n via┼ú─â la cinci ani dup─â debutul bolii.

Un factor cheie privind supravie┼úuirea ├«n cazul acestei maladii este diagnosticarea c├ót mai rapid─â. ├Än prezent, nu exist─â nicio procedur─â de testare preventiv─â, astfel c─â femeile trebuie s─â se bazeze doar pe vizitele la medic ┼či diagnosticarea corect─â ┼či la timp.

Un alt factor important privind rata de supravie┼úuire este efectuarea interven┼úiei chirurgicale, atunci c├ónd este cazul, de c─âtre un medic specializat ┼či nu unul generalist.

Multe paciente sunt în prezent operate de medici de chirurgie generală, posibil din cauză că adevărata natură a problemei de sănătate este descoperită abia în timpul operaţiei.

Un alt avantaj al folosirii noului test, care a fost catalogat de exper┼úi drept o metod─â mai bun─â dec├ót practica actual─â din sistemul de s─ân─âtate britanic, este c─â interven┼úiile chirurgicale inutile pot fi evitate ┼či, odat─â cu ele, ┼či posibilele probleme de fertilitate.