Test care ajută la găsirea tratamentului corect în cancerul ovarian

1 2 jpg jpeg

Testul permite diagnosticarea corectă a chisturilor benigne şi a tumorilor canceroase, dar şi a stadiului şi nivelului de agresivitate al celor din urmă, informează bbc.com, citat de Mediafax.

Noua metodă de diagnosticare foloseşte o combinaţie de informaţii medicale despre paciente, teste sangvine şi ecografii pentru a prezice caracterul tumorii (benign sau malign), tipul, dar şi stadiul bolii.

Cercetătorii au folosit date de la 3.506 paciente din zece ţări europene, colectate între 1999 şi 2007, pentru dezvoltarea metodei de diagnosticare, pe care au testat-o apoi pe 2.403 paciente. Rezultatele cercetării au fost publicate în British Medical Journal.

Cancerul ovarian poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, pentru că simptome precum balonarea şi durerile abdominale pot fi puse pe seama altor afecţiuni des întâlnite. Cancerul ovarian este cea mai agresivă formă a cancerului ginecologic, doar 40% dintre paciente fiind încă în viaţă la cinci ani după debutul bolii.

Un factor cheie privind supravieţuirea în cazul acestei maladii este diagnosticarea cât mai rapidă. În prezent, nu există nicio procedură de testare preventivă, astfel că femeile trebuie să se bazeze doar pe vizitele la medic şi diagnosticarea corectă şi la timp.

Un alt factor important privind rata de supravieţuire este efectuarea intervenţiei chirurgicale, atunci când este cazul, de către un medic specializat şi nu unul generalist.

Multe paciente sunt în prezent operate de medici de chirurgie generală, posibil din cauză că adevărata natură a problemei de sănătate este descoperită abia în timpul operaţiei.

Un alt avantaj al folosirii noului test, care a fost catalogat de experţi drept o metodă mai bună decât practica actuală din sistemul de sănătate britanic, este că intervenţiile chirurgicale inutile pot fi evitate şi, odată cu ele, şi posibilele probleme de fertilitate.