Terapia hormonal─â poate cre┼čte riscul de cancer mamar

1 2 jpg jpeg

Surprinz─âtor este c─â ├«n cei aproximativ 11 ani de studii, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au tot atras aten┼úia asupra riscurilor la care se expun femeile care accept─â terapia hormonal─â.

Principalul risc suspectat de cercet─âtori a fost dezvoltarea cancerului mamar. ├Äns─â terapia prin administrarea de pilule cu estrogen ┼či cu progesteron nu p─ârea s─â fie at├ót de periculoas─â pentru organism.

Din p─âcate, oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani, care au efectuat o nou─â cercetare de mari dimensiuni asupra terapiei hormonale, au descoperit c─â suspiciunile cu privire la dezvoltartea cancerului mamar sunt ├«ntemeiate.

Cercet─âtorii de la ÔÇ×WomenÔÇÖs Health InitiativeÔÇť au publicat descoperirile lor ├«n Jurnalul Institutului Na┼úional de Cancer din SUA.

Raportul cuprinde un număr mare de dovezi referitoare la apariţia cancerului de sân, în urma terapiei de substituţie hormonală.

Specialistul Rowan Chlebowski, coordonatorul echipei de la ÔÇ×WomenÔÇÖs Health InitiativeÔÇť, a spus c─â femeilor c─ârora le-au fost administrate tratamente pe baz─â de hormoni au fost mai expuse riscului de a face cancer mamar, spre deosebire de cele care nu au acceptat terapia cu hormoni.

Chiar dac─â aceasta le-ar fi ajutat s─â scape de simptomele nepl─âcute ale menopauzei, cum ar bufeurile ┼či transpira┼úia nocturn─â.

La studiu au participat aproximativ 70.000 de femei trecute de menopauz─â.