Telefonul mobil nu ne îmbolnăveşte de CANCER

1 2 jpg jpeg

La evenimentul de lansare a campaniei de promovare a unui stil de viaţă sănătos “Informaţia. Cancerul. Viaţa!”, organizat de Patronatul Medicinei Integrative, am aflat care sunt cele mai cunoscute mituri despre cancer. Telefoanele mobile pot cauza cancer. Nu există nici un studiu credibil care să demonstreze faptul că utilizarea normală a telefoanelor mobile poate fi asociată cu o formă de cancer. De aceea putem considera că astfel de afirmaţie este un mit.

Cancerul se transmite genetic. Deşi este adevărat că unele tipuri de cancer sunt genetice, acest lucru nu înseamnă că ereditatea va duce la dezvoltarea unui tip de cancer.

Cancerul de sân, cancerul ovarian şi cancerul colorectal sunt câteva din cazurile de cancer care pot fi transmise genetic. Dacă un părinte are aceste tipuri de cancer, în cazul copilului se ridică doar probabilitatea de a dezvolta cancer, nu certitudinea.

Cancerul duce la căderea definitivă a părului. Căderea părului este un efect secundar al tratamentului pentru cancer, prin chimioterapie şi radioterapie. Însă nu toată lumea care este tratată prin chimioterapie sau iradiere suferă de căderea părului. În plus, după încetarea tratamentului, părul începe să crească din nou.

Există un medicament pentru cancer, dar companiile farmaceutice îl ascund. E doar un mit, pentru că într-o astfel de eventualitate, companiile farmaceutice ar avea tot interesul să îl comercializeze, nu să îl ascundă.

Cancerul e aproape întotdeauna fatal. Cancerul poate provoca moartea, dar noile descoperiri din medicină fac cancerul tratabil. 40% din pacienţi pot depăşi o speranţă de viaţă de cinci ani din momentul depistării şi începerii tratamentului pentru unele tipuri grave de cancer. Unele forme de cancer sunt curabile.

Cancerul e contagios. Nici un tip de cancer nu este contagios. Cu toate acestea, există două virusuri cunoscute contagioase, HPV şi hepatita C, care pot cauza cancerul. HPV este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de col uterin, iar hepatita C cauzează cancer de ficat. Ambele virusuri pot fi transmise şi prin contact sexual neprotejat.

Gândirea pozitivă te scapă de cancer. Gândirea pozitivă e esenţială pentru starea generală şi pentru consolidarea imunităţii, dar ea nu ne vindecă de cancer. Însă optimismul creşte calitatea vieţii pe durata tratamentului.

"Avem nevoie de controale periodice"Liviu Mandler, preşedinte Patronatul Medicinei Integrative

Prin campania iniţiată la începutul acestui an, ne-am străduit să atragem atenţia publicului larg asupra unei boli considerate necruţătoare, dar care, descoperită la timp, este vindecabilă în foarte multe cazuri.

Controlul periodic şi stilul sănătos de viaţă pot reduce semnificativ riscul dezvoltării unor forme grave de cancer şi pot spori şansele de vindecare, dar pentru asta trebuie să cunoaştem principalele simptome ale acestei boli ”, a declarat Liviu Mandler, preşedinte Patronatul Medicinei Integrative.