Te uiţi des în telefon? Poţi fi dependent

1 2 jpg jpeg

Sau te uiţi după sms-uri, apeluri nepreluate şi e-mailuri noi chiar şi la ore târzii, când eşti aproape convins(ă) că nu are cine să-ţi mai trimită noutăţi sau solicitări care necesită răspuns urgent. Ai putea să renunţi pentru câteva ore la telefonul mobil?

Dacă îţi vine greu doar gândindu-te la asta ia în calcul că acest obicei poate creea o dependenţă, de care poţi scăpa foarte greu. De multe ori nici nu ne dăm seama când căutăm instinctiv telefonul, ca să nu mai vorbim de taste, care parcă se butonează singure.

Oamenii de ştiinţă au sesizat problema şi au făcut un studiu despre acest obicei periculos, iar concluziile trase le-au publicat în „ The journal Personal and Ubiquitous Computing“. Aceştia au observat că reflexul de a verifica telefonul mobil durează aproximativ 30 de secunde şi se repetă la fiecare 10 minute. Şi că, în medie, ne controlăm telefonul de 34 de ori pe zi, nu neapărat pentru că sunt necesare atâtea verificări. „Este ceva normal, dar foarte greu de controlat“, spune Flank Loren, neurolog la Universitatea din California, San Francisco. „Uneori, nici măcar nu ne dăm seama când ne uităm în telefon - e o acţiune pe care o facem în mod inconştient“, adaugă specialistul.

Adam Gazzaley, neurolog în cadrul aceleiaşi instituţii, vede în acest obicei greu de evitat şi un preţ pe care îl plătim. „De fiecare dată când luăm o scurtă pauză de la o acţiune importantă, pentru a verifica telefonul mobil, ne este mai greu să revenim la ceea ce făceam înainte“, spune acesta. Practic, atenţia ne este distrasă şi uităm lucrurile care erau cu adevărat importante pentru noi.