Te-ai vaccinat anti-COVID-19 şi vrei să ştii dacă ai anticorpi? Iată când te poţi testa!

1 teste anticorpi jpg jpeg

Testele care determină prezenţa anticorpilor anti-spike după vaccinarea anti-COVID-19 au intrat pe lista de servicii a marilor clinici şi reţele private de sănătate, costurile acestora variind între 120 şi 200 de lei.

Persoanele care s-au vaccinat şi doresc să afle dacă au anticorpi post-imunizare o pot face cu ajutorul unor teste specifice disponibile la unele clinici.

Este vorba despre o analiză de sânge, testul SARS-COV-2 – anticorpi neutralizanţi anti-proteina spike (S), al cărei rezultat pozitiv arată că persoana a trecut prin boală sau a fost vaccinată. Testul de anticorpi neutralizanţi poate fi folosit după orice tip de vaccin dintre cele autorizate şi administrate în prezent.

Valorile de referinţă diferă de la un laborator la altul, în funcţie de reactivii folosiţi (pot varia de la peste 0,5 unităţi/ ml la 0,8 unităţi/ ml sau chiar 1 unitate/ ml).

Testul de anticorpi după vaccinare poate fi făcut la 7-10 zile după rapel, indiferent de vaccinul administrat.

Sunt 3 tipuri de anticorpi – cei IgM şi IgG anti-nucleocapsidă (arată că pacientul a trecut prin COVID-19), anticorpii IgG neutralizanţi anti-Spike (asigură imunitatea de lungă durată post-infecţie sau vaccin) şi anticorpii Ig anti-Spike (arată cantitatea totală de anticorpi după infecţie sau vaccin, inclusiv cei neutralizanţi).