Suplimentele cu vitamina E cresc riscul de cancer de prostată

1 2 jpg jpeg

Însă cercetări recente în domeniu sugerează că efectele aşteptate pot să întârzie. Sau, dimpotrivă, să degenereze în reacţii adverse pentru organism.

Studiul spune că supradozele de vitamina E ar putea creşte riscul de cancer de prostată, nicidecum de a-l reduce.

Descoperirile i-au şocat pe experţi, în special pe Eric A. Klein, profesor doctor în urologie la Clinica din Cleveland (SUA), cel care a coordonat experimentul.

„Aceasta a fost o descoperire complet neaşteptată, pentru că obişnuim să mergem pe ideea că toate vitaminele sunt benefice pentru sănătate. În realitate lucrurile nu stau aşa“, avertizează Klein.

Omul de ştiinţă a efectuat un studiu, care a debutat în urmă cu mai mult de zece ani, la care au fost implicaţi 35.533 de bărbaţi. Misiunea proiectului era aceea de a afla dacă suplimentele cu vitamina E şi cu seleniu pot contribui la prevenţia cancerului de prostată.

În timpul experimentului, unora le-a fost administrată doar vitamina E, altora doar seleniu, iar cea de-a treia categorie a primit şi vitamina E, şi suplimente cu seleniu.

În anul 2008 au apărut primele rezultatele ale cercetării: nici vitamina E şi nici seleniul nu aveau proprietăţi de reducere a riscului de cancer de prostată.

Mai mult, s-a observat că bărbaţii care au luat doar vitamina E au fost expuşi cu 17% mai mult la riscul de a dezvolta acest tip de cancer.

„Adevărul este că aceste suplimente nu ajută la prevenirea cancerului, nici la prevenirea împotriva afecţiunilor cardio-vasculare, nu previn apariţia cancerului colo-rectal şi, în general, nu ajută oamenii să aibă o viaţă mai lungă“, a conchis omul de ştiinţă american.