Suntem gazd─â pentru aproape 10.000 de specii de microbi

1 2 jpg jpeg

Potrivit studiilor, o persoan─â s─ân─âtoas─â este ÔÇ×gazdaÔÇť a numai pu┼úin de zece mii de specii de microbi, printre care fungi ┼či bacterii, care c├ónt─âresc aproximativ trei kilograme.

Tr─âiesc pe suprafa┼úa pielii, ├«n nas, ├«n gur─â, ├«n intestine ┼či chiar ├«n laptele matern, dar majoritatea microorganismelor ne protejeaz─â de boli.

Cercetarea ampl─â coordonat─â de Lita Proctor, de la Institutul Na┼úional de S─ân─âtate al Statelor Unite ale Americii, a reunit sute de exper┼úi, care s-au implicat ├«n lucrarea de mari dimensiuni ÔÇ×Human MicrobiomeÔÇť.

├Än urma experimentelor s-au descoperit multe lucruri neobi┼čnuite, pentru care se vor mai face cercet─âri ulterioare. Unul dintre ele este faptul c─â femeile gravide au mai pu┼úine specii de microbi vaginali dec├ót celelate femei.

Din investiga┼úii, s-a ajuns la concluzia c─â ├«nainte de na┼čtere organismul se cur─â┼ú─â singur pentru a creea un mediu ÔÇ×igienicÔÇť venirii pe lume a copilului.

Cert este c─â din cele aproximativ 10.000 de microbii care tr─âiesc pe suprafa┼úa corpului ┼či ├«n interiorul s─âu, cei mai mul┼úi nu fac r─âu.

Dimpotriv─â, unii sunt vitali pentru buna dezvoltare a organismului.