Suntem gazdă pentru aproape 10.000 de specii de microbi

1 2 jpg jpeg

Potrivit studiilor, o persoană sănătoasă este „gazda“ a numai puţin de zece mii de specii de microbi, printre care fungi şi bacterii, care cântăresc aproximativ trei kilograme.

Trăiesc pe suprafaţa pielii, în nas, în gură, în intestine şi chiar în laptele matern, dar majoritatea microorganismelor ne protejează de boli.

Cercetarea amplă coordonată de Lita Proctor, de la Institutul Naţional de Sănătate al Statelor Unite ale Americii, a reunit sute de experţi, care s-au implicat în lucrarea de mari dimensiuni „Human Microbiome“.

În urma experimentelor s-au descoperit multe lucruri neobişnuite, pentru care se vor mai face cercetări ulterioare. Unul dintre ele este faptul că femeile gravide au mai puţine specii de microbi vaginali decât celelate femei.

Din investigaţii, s-a ajuns la concluzia că înainte de naştere organismul se curăţă singur pentru a creea un mediu „igienic“ venirii pe lume a copilului.

Cert este că din cele aproximativ 10.000 de microbii care trăiesc pe suprafaţa corpului şi în interiorul său, cei mai mulţi nu fac rău.

Dimpotrivă, unii sunt vitali pentru buna dezvoltare a organismului.