Sun Challenge 2019: 286 de participan┼úi ┼či 8,400 de euro dona┼úi pentru protejarea ┼úestoaselor

1 sun challenge jpg jpeg

Pe 28 septembrie a avut loc cea de-a doua edi┼úie Sun Challenge V─âc─âre┼čti, singura curs─â de alergare prin Parcul Natural V─âc─âre┼čti. La competi┼úie s-au ├«nscris 325 de oameni, 286 dintre ei prezent├óndu-se la start. Participan┼úii au contribuit la str├óngerea a 6,300 de euro, la care SUN PLAZA adaug─â suma de 2,100 de euro. Dona┼úia total─â de 8,400 de euro merge c─âtre Asocia┼úia Parcului Natural V─âc─âre┼čti, care ├«i va folosi ├«n programele de protejare ale ┼úestoasei de ap─â (Emis orbicularis) din parc, singura specie de ┼úestoas─â semiacvatic─â nativ─â din fauna Rom├óniei.

Pe 28 septembrie, Sun Plaza ├«n parteneriat cu Asocia┼úia Parcul Natural V─âc─âre┼čti a organizat cea de-a doua edi┼úie Sun Challenge V─âc─âre┼čti. Anul acesta au fost trei distan┼úe de concurs: 5 km, 10 km ┼či 21 de km,  parcurse de c─âtre concuren┼úi atat prin interiorul Parcului Natural Vac─âre┼čti, pe poteci de trail cat si pe digul parcului.

Au fost premiate locurile 1, 2 ┼či 3 de la fiecare categorie de v├órst─â, precum ┼či locurile 1, 2, 3, 4, 5 General Open, masculin ┼či feminin. Valoarea totala a premiilor  acordate in cadrul competitiei s-a ridicat la peste 60.000 de RON. Premiile in bani de la General Open, au fost oferite cu sprijinul CBRE Romania, agentia de consultanta imobiliara ce administreaza Sun Plaza ┼či liderul global dar ┼či na┼úional al pie┼úei de consultan┼ú─â imobiliar─â.

Ce spun ambasadorii cursei?

Mircea Vintil─â, realizator radio, activist pentru mediu: ÔÇ×E despre alergare, e despre o fapt─â bun─â, sus┼úinerea unei specii care e protejat─â ┼či atunci ar trebui s─â fiu ┼či eu pe list─â. Eu fac destul de mult sport ┼či anul acesta am alergat dou─â semimaratoane de munte, mi-au mers destul de bine ┼či ritmul meu de antrenament e relativ constant. Suprafa┼úa de alergare din parcul V─âc─âre┼čti e fain─â, adic─â nici asfalt, nici munte s─â zici c─â e un efort deosebit ├«n urcare si atunci cred c─â o s─â m─â simt destul de bine. Am experien┼úa unor alerg─âri pentru care nu m-am preg─âtit nici fizic ┼či nici psihic, au fost dezastruoase, a┼ča c─â mi-am propus s─â ├«ncerc m─âcar din punct de vedere psihic s─â abordez cursa aceasta ├«ntr-un mod foarte serios. M-am ├«nscris la semi-maratonÔÇť.

ÔÇ×Este mult mai grea cursa atunci c├ónd participi dec├ót atunci c├ónd dai startul sau c├ónd vii s─â-i ├«ncurajezi pe al┼úii. A fost o experien┼ú─â. M─â bucur c─â am f─âcut acest lucru pentru o cauz─â ┼či anume pentru ┼úestoasele din parcul V─âc─âre┼čti. Am avut tendin┼úa s─â renun┼ú, m-am ┼či oprit o dat─â tocmai ca s─â nu m─â accidentez pentru c─â terenul nu e tocmai plat, dar am continuat pentru c─â mi-am propus s─â alerg 5 km ┼či iat─â c─â am terminat cursa de 5 km. ├Än momentul ├«n care porne┼čti la o curs─â, oric├ót de greu ┼úi-ar fi, chiar dac─â ritmul este mai mic pe parcurs, important este s─â rezi┼čti p├ón─â la finalÔÇŁ.

Pentru mine a fost o experien┼ú─â frumoas─â av├ónd in vedere c─â n-am mai alergat de foarte mult timp ┼či nu am crezut c─â voi face toat─â tura, cei 7 km, nu cei 21 la care m-am ├«nscris. Dar a fost foarte frumos pentru c─â am alergat pe un drum pe care nu am mai alergat p├ón─â acum, ├«ntr-un parc frumos ┼či sper s─â se str├óng─â acei bani pentru a putea s─â ajut─âm ┼úestoasele din parc. A fost o provocare pentru mine ┼či o alergare pl─âcut─â

La nivelul Rom├óniei, ┼úestoasa de ap─â este clasificat─â ca o specie vulnerabil─â, afectat─â de degradarea, distrugerea ┼či fragmentarea habitatelor. Popula┼úiile sunt amenin┼úatate de poluare, desec─âri, colectarea ├«n scopul comercializ─ârii ┼či uciderea deliberat─â sau accidental─â de c─âtre pescari sau conduc─âtori auto.

Pentru a proteja cele aproximativ 50 de ┼úestoase care vie┼úuiesc ├«n Parcul Natural V─âc─âre┼čti, taxele de ├«nscriere  la prima edi┼úie Sun Challenge V─âc─âre┼čti (din 2018) au fost donate pentru a le proteja c─âminul ┼či a le ajuta s─â ├«┼či p─âstreze habitatul. Au fost amplasate insule de sorire ┼či s-au demarat lucr─ârile pentru amenjarea a 1000 de metri de plaj─â dedicat─â depunerii ou─âlor ┼úestoaselor.

Aceast─â a doua edi┼úie a competi┼úiei sprijin─â ├«n continuare ┼úestoasele de ap─â pentru c─â este momentul ca  Asocia┼úia Parcului Natural V─âc─âre┼čti s─â treac─â la nivelul urm─âtor - asigurarea supravie┼úuirii popula┼úiei pe termen lung prin cre┼čterea num─ârului de ┼úestoase din parc ┼či crearea condi┼úiilor necesare pentru dezvoltarea puilor.

Astfel, taxele participan┼úilor din aceast─â edi┼úie vor fi utilizate pentru crearea unor ÔÇťgr─âdini┼úe pentru ┼úestoaseÔÇŁ, microhabitate necesare juvenililor. Puii de ┼úestoase nu sunt buni ├«not─âtori ┼či au neap─ârat─â nevoie de zone amenajate special (cu ap─â pu┼úin ad├ónc─â, capabil─â s─â se ├«nc─âlzeasca rapid, lipsite de stuf ┼či bogate ├«n surse de hran─â).

@Sun Challenge V─âc─âre┼čti 2018