Studiu: Virusul Covid-19 rămâne în aer şi după externarea pacienţilor

1 salon spital jpg jpeg

Concluzia celui mai recent studiu despre Covid-19 scoate la iveală că particulele virusului se răspândesc în aer şi pot rămâne în holuri şi saloanele în care au stat persoanele infectate şi după externarea lor.

Ore întregi poate persista virusul după ce pacienţii părăsesc spitalul, se arată în studiul oamenilor de ştiinţă de la Universtatea Nebraska, SUA, notează Mediafax.

În urma activităţii experimentale au fost prelevate probe din 11 saloane în care au fost internaţi bolnavi confirmaţi cu virusul Covid-19.

Astfel, cercetătorii americani au descoperit particule de virus în aer, atât în interiorul camerelor, cât şi pe holurile spitalului.

Iei virusul fără să intri în contact cu bolnavul?

Odată rămas în aer, virusul poate fi contractat de persoanele ajunse în spital, fără a intra în contact cu vreun pacient recent externat. “Acest raport consolidează suspiciunile noastre. De aceea am menţinut pacienţii cu Covid-19 în camerele echipate cu flux de aer negativ şi vom continua să facem eforturi pentru acest lucru – chiar şi cu o creştere a numărului de pacienţi”, a declarat coordonatorul studiului, medicul infecţionist James Lawler.

“Personalul nostru care oferă asistenţă medicală va fi dotat cu un nivel adecvat de echipament individual de protecţie. Evident, sunt necesare mai multe cercetări pentru a putea detecta care este riscul pentru mediu”, a adăugat specialistul.

Concluziile experţilor urmează să fie adunate într-un raport, revizuit şi de alţi cercetători, apoi publicat într-o revistă ştiinţifică.

@unsplash