Studiu: Probabil că fiecare român se va întâlni, la un moment dat, cu Omicron

1 omicron jpg jpeg

├Än contextul cre┼čterii num─ârului de infect─âri cu varianta Omicron la nivel mondial, MedLife continu─â demersurile de cercetare ┼či anun┼ú─â rezultatele ob┼úinute ├«n urma evalu─ârii pre-screening a unui nou lot de probe COVID-19 pozitive, provenite din Bucure┼čti, Timi┼čoara, Cluj, Bra┼čov, Arad, Craiova, T├órgu Jiu ┼či T├órgu Mure┼č. Astfel, pentru cele 197 de probe analizate aleatoriu ├«n ultimele 2 s─âpt─âm├óni nu au fost identificate suspiciuni de Omicron care s-ar putea preta pentru secven┼úiere ulterioar─â.

Este a doua s─âpt─âm├ón─â consecutiv─â de evaluare pre-screening realizat─â ├«n laboratoarele MedLife, ├«n acest interval fiind analizate 197 de probe. De┼či p├ón─â acum nu au existat suspiciuni de Omicron pe lotul studiat, speciali┼čtii MedLife sus┼úin c─â acest lucru nu ├«nseamn─â c─â tulpina Omicron nu circul─â pe teritoriul Rom├óniei ci c─â, probabil, ├«nc─â nu are o r─âsp├óndire comunitar─â larg─â. Probabil c─â fiecare rom├ón se va ├«nt├ólni la un moment dat cu Omicron. Conform datelor colectate de OMS privind viteza foarte mare de r─âsp├óndire ├«n ┼ú─âri unde tulpina Omicron e deja dominant─â, aceasta poate avea o cre┼čtere spectaculoas─â de cazuri identificate, de la c├óteva cazuri la mii de cazuri pe zi. Speciali┼čtii MedLife anticipeaz─â o cre┼čtere a num─ârului de infect─âri cu tulpina Omicron ├«n perioada imediat urm─âtoare cauzat─â, ├«n principal, de rata mult mai mare de transmitere a noii tulpini ┼či fluxul mare de rom├óni care vin ├«n ┼úar─â ├«n aceast─â perioad─â.

Ce înseamnă evaluare pre-screening a genomului?

Centrul European de Prevenire ┼či Control al Bolilor (ECDC) a recomandat statelor membre implementarea unor strategii de pre-screening a genomului virusului SARS-CoV-2 pentru variantele care determin─â ├«ngrijorare la nivel mondial, a┼ča cum este ┼či Omicron. ├Än acest fel, sunt secven┼úiate doar probele care, ├«n urma pre-screening-ului, ridic─â suspiciuni de infec┼úie cu tulpina respectiv─â.

ÔÇťExist─â un kit care ne permite s─â facem un screening, ├«n urma c─âruia s─â avem un indiciu c─â s-ar putea s─â avem de-a face cu varianta Omicron. Dac─â apare o astfel de suspiciune trebuie s─â secven┼úiem pentru a avea o confirmare ferm─â. ├Äns─â, ├«n cazul de fa┼ú─â, nu am avut indicii privind prezen┼úa tulpinii Omicron. Cu toate acestea, ne a┼čtept─âm ca ├«n perioada imediat urm─âtoare num─ârul suspiciunilor ┼či implicit, al cazurilor de Omicron s─â creasc─â, av├ónd ├«n vedere gradul mare de transmisibilitate a noii tulpini ┼či eficien┼úa mai redus─â a vaccinurilor ├«n fa┼úa acesteiaÔÇŁ, a declarat Dumitru Jardan, biolog ┼či doctor ├«n ┼čtiin┼úe medicale, coordonator ┼čtiin┼úific al studiului de secve┼úiere desf─â┼čurat de MedLife.

ÔÇťEste absolut necesar─â aplicarea ┼či respectarea unor m─âsuri restrictive ├«n perioada s─ârb─âtorilor pentru a putea preveni ┼či limita efectele valului 5 al pandemieiÔÇŁ

Autorităţile au anunţat că în ultimele zile au fost înregistrate în medie 100.000 de persoane intrate în ţară în decurs de doar 24 de ore. În acest sens, cu scopul de a combate răspândirea COVID-19, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit un set minim de măsuri restrictive, valabil până pe 8 ianuarie 2022, pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă, în funcţie de riscul de infectare pe care îl implică fiecare situaţie în parte.

ÔÇťEste a doua s─âpt─âm├ón─â consecutiv─â ├«n care facem evaluare pre-screening a genomului ┼či, de┼či probele analizate p├ón─â acum ├«n laboratoarele noastre nu au ridicat suspiciuni de Omicron, sunt ┼čanse mari ca ├«n perioada imediat urm─âtoare s─â asist─âm la o cre┼čtere accelerat─â a infec┼úiilor cu noua tulpin─â, dat fiind num─ârul mare de persoane care se ├«ntorc ├«n ┼úar─â de s─ârb─âtori. A┼ča cum am semnalizat ├«n var─â iminen┼úa valului 4 determinat de Delta, ├«n acest moment discut─âm despre o iminen┼ú─â a valului 5, urm├ónd s─â asist─âm, cel mai probabil, ├«n perioada imediat urm─âtoare la o cre┼čtere abrupt─â a cazurilor determinate de tulpina Omicron. De altfel, datele publice din str─âin─âtate au ar─âtat c─â aceast─â tulpin─â a generat ├«n ┼ú─âri cu un nivel foarte ridicat de vaccinare mii si zeci de mii de cazuri pe zi ├«ntr-un interval foarte scurt de timp. Este evident ┼či, totodat─â inevitabil c─â dup─â s─ârb─âtori vom ├«nregistra o cre┼čtere accelerat─â a cazurilor de ├«mboln─âvire cu tulpina Omicron. To┼úi ne vom ├«nt├ólni cu virusul la un moment dat, e doar alegerea noastr─â dac─â o vom face vaccina┼úi sau nu.

Sus┼úinem f─âr─â rezerve vaccinarea ┼či determinarea autorit─â┼úilor de a introduce obligativitatea vaccin─ârii sau a test─ârii periodice a persoanelor nevaccinate ├«n cadrul companiilor. Oamenii trebuie s─â ├«n┼úeleag─â faptul c─â respectarea unui set de m─âsuri ┼či vaccinarea sunt singurele solu┼úii pentru a preveni ┼či limita efectele valului 5. Altfel, risc─âm s─â ne confrunt─âm cu o cre┼čtere abrupt─â a num─ârului de cazuri grave, iar situa┼úia din spitale s─â devin─â din nou critic─âÔÇŁ, a declarat Mihai Marcu, CEO ┼či Pre┼čedinte MedLife Group.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 16 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. La nivel mondial, această nouă variantă a coronavirusului a fost raportată în 89 de ţări, iar numărul cazurilor se dublează în 1,5 - 3 zile în zonele cu transmitere comunitară, a anunţat, pe 18 decembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Noua tulpin─â se r─âsp├ónde┼čte foarte rapid chiar ┼či ├«n ┼ú─ârile cu niveluri ridicate de imunitate a popula┼úiei, dar deocamdat─â nu este clar dac─â acest lucru este cauzat de capacitatea virusului de a se sustrage imunit─â┼úii organismului, de transmisibilitatea sa crescut─â sau de o combina┼úie a celor dou─â, se mai arat─â ├«n declara┼úiile reprezenta┼úilor OMS.

Pentru a putea veni ├«n sprijinul autorit─â┼úilor cu informa┼úii actualizate, care s─â contribuie la limitarea r─âsp├óndirii acestei tulpini, reprezentan┼úii MedLife anun┼ú─â faptul c─â vor continua evalu─ârile pre-screening s─âpt─âm├ónal ┼či vor secven┼úia ├«n consecin┼ú─â, ├«n func┼úie de rezultatele ob┼úinute.