Studiu: Numărul pacienţilor cu noua tulpină din Marea Britanie, în creştere. Poate devini dominantă şi în România

1 shutterstock 1709893048 jpg jpeg

În urma unei analize efectuată de către specialiştii MedLife parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 şi provenite din mai multe oraşe ale ţării (Bucureşti, Cluj, Vâlcea, Galaţi, Târgovişte, Slobozia, Călăraşi), s-a constatat că 10 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Potrivit raportului, probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, şi din Cluj, 2 probe. Aşadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiştii.

“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacăîn urmă cu o lună de zile, când am secvenţiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvenţierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalenţa pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasăşi,dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantăîn România, lafel cum s-a întamplat şi în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere, derulat de MedLife.

Totodată, în cadrul aceluiaşi studiu s-a pus accent şi pe identificarea şi altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialştilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.

“În acest sens este nevoie să se continue procesul de secvenţiere, recomandările Uniunii Europene indică un procent de minimum 5% din totalul probelor pozitive, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a descoperi noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în ştiinţe medicale.

Conform cercetărilor internaţionale, noua variantă de tulpină COVID-19, care provine din Marea Britanie ar putea fi cu până la 70% mai contagioasăspun cercetătorii de la Oxford. De asemenea,se estimează că mortalitatea pentru noua tupina e cu 30% mai mare faţăde celelalte tupini. În ceea ce priveşte transmisia noii tulpini, s-a observat o creştere a transmisibilităţii la toate grupele de vârstă, aceasta include o răspândire sporită şi în rândul copiilor.

“Este foarte important să fim atenţi la felul în care evoluează pandemia, dinamica noii tulpini fiind un semnal important de alarmă pentru autorităţi în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de protecţie. În continuare cea mai bună soluţie este vaccinarea împotriva COVID-19. De altfel, avem în derulare un studiu asupra imunizării post vaccinare, iar primele rezultate ale diviziei noastre de cercetare, arată că persoanele care s-au vaccinat au dezvoltat un răspuns imun puternic”, a mai spus Dumitru Jardan, biolog.

Studiul de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2, o iniţiativă socială, este parte din programul de cercetare derulat integral de către specialişti MedLife, cu resursele materiale proprii. Până la momentul actual au fost secvenţiate 314 probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor raportate (până la 25 ianuarie 2021) fiind de 159 de probe.

În perspectivă, MedLife îşi propune să monitorizeze constant prin secvenţiere cazurile de SARS-CoV-2 din România pentru o mai bună caracterizare a virusurilor care circulă pe teritoriul ţării.

„Aşa cum am anunţat la finalul anului care tocmai l-am încheiat, continuăm să derulăm acest studiu, realizat exclusiv de către MedLife, pentru a analiza toate schimbările pe care le aduce acest virus şi pentru a şti cum putem acţiona în consecinţă. Din câte putem observa, noua tulpină are o dinamică importantă, fiind mai agresivă, şi este un semnal de alarmă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de siguranţă. Autorităţile trebuie să ţină seama foarte atent de toată această evoluţie a pandemiei, iar cetăţenii să nu uite că măsurile de siguranţă existente – masca sanitară, igiena şi distanţarea – sunt extrem de necesare şi importante şi vor ajuta inclusiv în lupta cu noua tulpină.Ne-am arătat toată susţinerea faţă de autorităţile române, punând la dispoziţie toate studiile şi oferind tot suportul necesar. Totodată, angrenându-ne în acest proces, ne-am asumat responsabilitatea că vom efectua rapoarte periodice şi la o scară largă, pe care le vom putea pune atât la dispoziţia Guvernului României, cât şi a celorlalte guverne ale ţărilor învecinate, dacă aceştia vor dori să se folosească de concluziile ştiinţifice cu referire la evoluţia virusului”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO MedLife Group.