Studiu MedLife: valul 4 este mai aproape decât se estima

1 dumitru jardan biolog medlife jpg jpeg

Concluziile studiului MedLife indic─â o rat─â a imuniz─ârii colective, dob├óndit─â post-infec┼úie sau post-vaccinare, de 64% ├«n ora┼čele mari ale Rom├óniei ┼či de 59% ├«n ora┼čele mici, ponderea cea mai mare fiind dat─â de cei care s-au vaccinat, ├«n ora┼čele mari, respectiv de cei care au trecut prin boal─â, ├«n ora┼čele mici.

Sistemul Medical MedLife anun┼ú─â rezultatele finale ale studiului care evalueaz─â gradul de imunizare colectiv─â, dob├óndit─â natural sau ├«n urma vaccin─ârii, ├«n Rom├ónia, ├«n mediul urban. Studiul MedLife a avut ca obiectiv identificarea factorilor care au determinat sc─âderea num─ârului de cazuri noi din martie a.c. p├ón─â ├«n prezent ┼či analizarea prespectivelor legate de evolu┼úia pandemiei. Concluziile au la baz─â un cadru de e┼čantionare de peste 11.200 de subiec┼úi, din care a fost selectat un e┼čantion reprezentativ de 943 de persoane din arii geografice cu particularit─â┼úi diferite ├«n ceea ce prive┼čte rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 ┼či rata de vaccinare. Astfel, din e┼čantionul extras, 610 persoane sunt rezidente ├«n Bucure┼čti, Constan┼úa, Cluj ┼či Timi┼čoara (zona 1), localit─â┼úi reprezentative pentru categoria ora┼čelor mari, care se impun printr-o rat─â de vaccinare ridicat─â ┼či 333 de persoane sunt rezidente ├«n Giurgiu, Suceava ┼či Piatra Neam┼ú (zona 2), ora┼če reprezentative pentru mediul urban mic, unde rata de vaccinare este sc─âzut─â.  

Pentru mai mai multe detalii cu privire la context, metodologie, e┼čantionare ┼či rezultatele detaliate: https://bit.ly/3r9DIy7  

VALUL 4. De┼či ponderea persoanelor care au trecut prin boal─â este mai mare dec├ót cea estimat─â oficial, Rom├ónia nu este preg─âtit─â pentru un nou val al pandemiei. 

Concluziile studiului MedLife au ar─âtat un grad de imunizare colectiv─â la nivel urban, ├«n Rom├ónia, de peste 60%, pondere care poate explica sc─âderea dramatic─â de cazuri noi din ultimile luni. Analiza ├«n compara┼úie a celor dou─â zone vizate indic─â faptul c─â imunizarea colectiv─â, dob├óndit─â fie ├«n urma expunerii la infec┼úia COVID-19, fie ├«n urma vaccin─ârii este 64% ├«n mediul urban mare din Rom├ónia, respectiv de 59% ├«n mediul urban mic. De┼či cifrele par apropiate, exist─â o diferen┼ú─â mare ├«n ceea ce prive┼čte rata de vaccinare ┼či num─ârul real al infect─ârilor ├«ntre cele dou─â zone. 

Speciali┼čtii MedLife au anun┼úat ├«nc─â de s─âpt─âm├óna trecut─â faptul c─â num─ârul real al infect─ârilor ├«n mediul urban este mult mai mare fa┼ú─â de raport─ârile oficiale. Astfel, jum─âtate din popula┼úia mediului urban mic ┼či o treime din popula┼úia mediului urban mare a trecut prin boal─â, de nou─â ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fa┼ú─â de statisticile oficiale. Analiza confirm─â c─â majoritatea a trecut prin boal─â f─âr─â s─â fi ┼čtiut.  

Totodat─â, studiul MedLife eviden┼úiaz─â faptul c─â nivelul de anticorpi neutralizan┼úi1 rezulta┼úi din imunizarea natural─â nu este la fel de mare precum ├«n cazul celor care au trecut prin boal─â ┼či s-au ┼či vaccinat. Conform medicilor MedLife, din r├óndul persoanelor cu antecedente COVID, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii ora┼čelor mari ┼či respectiv, 2% din locuitorii ora┼čelor mici prezint─â un titru de anticorpi neutralizan┼úi (>=3950 AU/ mL). ├Än schimb, cei care au trecut prin boal─â ┼či s-au ┼či vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizan┼úi ├«n propor┼úie de peste 80%. 

Conform studiilor efectuate folosind tehnologia Abbott, ├«n cazul unui titru de anticorpi neutralizan┼úi >=3950 AU/ mL, probabilitatea infect─ârii sau reinfect─ârii cu virusul SARS-CoV-2 scade considerabil, acesta fiind un argument important ├«n lupta cu un nou val pandemic.  

ÔÇťEste doar o chestiune de timp p├ón─â c├ónd Rom├ónia va trece prin cel de al patrulea val al pandemiei, de aceast─â dat─â provocat de tulpina Delta, care se dovede┼čte a fi mult mai contagioas─â. Riscurile sunt foarte mari din cauza num─ârului foarte mic de persoane vaccinate, comparativ cu alte ┼ú─âri ├«n care valul a demarat ├«n fort─â. ├Äntrebarea nu este dac─â vom avea un nou val, ci doar c├ónd. A┼ča cum am estimat ├«nc─â din aprilie, c├ónd ne aflam ├«n fruntea vaccin─ârilor la nivel european, avem sub 30% din locuitori vaccina┼úi, ceea ce reprezint─â mai pu┼úin de jum─âtate fa┼ú─â de media din Europa, ├«n condi┼úiile ├«n care majoritatea ┼ú─ârilor europene sunt aproape de ┼úinta de a vaccina 70% din popula┼úie. Iar dac─â ne uit─âm ├«n top, vedem c─â Islanda, Belgia, Olanda au peste 80% din locuitori imuniza┼úi prin vaccinÔÇŁ, a declarat Mihai Marcu, Pre┼čedinte ┼či CEO MedLife Group.  

EXPERIMENTUL ROM├éNIA: care ar putea fi impactul valului 4 ├«ntr-o ┼úar─â ├«n care procentul celor trecu┼úi prin infec┼úia COVID-19 este mare ┼či rata de vaccinare, la jum─âtate fa┼ú─â de media european─â? 

Exist─â totu┼či o raz─â de speran┼ú─â ├«n Rom├ónia ├«n privin┼úa minimiz─ârii num─ârului de cazuri medii ┼či grave, av├ónd ├«n vedere c─â trecerea prin boal─â ┼či vaccinarea ofer─â mai mult─â protec┼úie dec├ót doar infec┼úia cu virusul SARS-CoV-2. Conform studiului MedLife, 84% din popula┼úia ora┼čelor mari ┼či 79% din cea a ora┼čelor mici, persoane care au trecut prin boal─â ┼či s-au ┼či vaccinat, au dob├óndit un titru de anticorpi neutralizan┼úi. 

ÔÇťPare o urm─â de speran┼ú─â, dar pentru ca aceasta devin─â realitate trebuie ca ┼či toate persoanele care au trecut prin boal─â s─â se ┼či vaccineze. Ultimele studii ┼čtiin┼úifice au ar─âtat c─â exist─â o diferen┼ú─â ├«ntre imunizarea dob├óndit─â ├«n urma trecerii prin boal─â ┼či cea datorat─â vaccin─ârii. Aparent, imunizarea dezvoltat─â ├«n urma vaccin─ârii este mai pu┼úin afectat─â de apari┼úia noilor tulpini. Aceast─â constatare este important─â mai ales ├«n contextul urm─âtorului val al epidemiei cauzat de tulpin─â Delta. Dat─â fiind situa┼úia privind nivelul de imunizare din ┼úara noastr─â, reprezentat─â de o rata mic─â de vaccinare, respectiv o rat─â mare de ├«mboln─âviri, avem un risc mare ├«n a ne confrunta din nou cu o inciden┼ú─â ridicat─â de infect─âri pe zi. Tocmai de aceea, pentru a dep─â┼či noul val, este foarte important ca toat─â popula┼úia s─â se vaccineze, indiferent dac─â a trecut sau nu prin boal─â. De altfel, studiul nostru a ar─âtat c─â persoanele care au trecut prin boal─â ┼či s-au vaccinat dezvolt─â ├«n majoritatea cazurilor un titru mare de anticorpi neutralizanti, important ├«n lupta cu noile tulpiniÔÇŁ, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor ├«n ┼čtiin┼úe medicale, MedLife. 

Dac─â datele referitoare la mediul urban mic s-ar extrapola ┼či la mediul rural, exist─â probabilitatea s─â se fi ├«nreigstrat un num─âr mult mai mare de infect─âri dec├ót raport─ârile oficiale, din cauza test─ârii deficitare coroborat─â cu lipsa de ├«ncredere a popula┼úiei ├«n severitatea bolii.  

ÔÇť├Äntr-un scenariu ├«n care mediul rural s-ar putea s─â se fi comportat asem─ân─âtor cu ora┼čele mici ├«n ceea ce prive┼čte num─ârul mare al infect─ârilor, Rom├ónia ar putea deveni, pe parcursul valului 4, un experiment interna┼úional: cum va afecta tulpina Delta popula┼úia unei ┼ú─âri ├«n care rata ├«mboln─âvirilor COVID-19 este foarte mare ┼či rata vaccin─ârii, foarte sc─âzut─â. Exist─â, de asemenea, posibilitatea ca virusul s─â se comporte diferit de la un jude┼ú la altul, de la un ora┼č la altul, ├«mboln─âvirile urm├ónd s─â aib─â traiectorii total diferite ├«n func┼úie de num─ârul persoanelor trecute prin boal─â coroborat cu cel al celor vaccinate. Bucure┼čtiul, de exemplu, un ora┼č cu imunitate colectiv─â de 68%, dintre care 44% din locuitori s-au vaccinat ┼či 33% au trecut prin boal─â, difer─â foarte mult de Giurgiu, unde aproape jum─âtate din popula┼úie a trecut prin boal─â ┼či doar 13% s-a vaccinat. La fel, sunt diferite Cluj de Dej, Timi┼čoara de Lugoj ┼č.a.m.dÔÇŁ, a completat Mihai Marcu. 

MedLife propune autorit─â┼úilor o serie de m─âsuri care ar putea contribui la schimbarea traiectoriei inten┼úiei de vaccinare  

Organizarea campaniei de vaccinare ┼či disponibilitatea vaccinurilor a contribuit la ├«nrolorarea a 25% din popula┼úia Rom├óniei. Pentru a cre┼čte acest procent ┼či a ajunge la 70%, ┼úinta european─â pentru finalul verii, este nevoie de un efort comun pentru convingerea popula┼úiei, respectiv o implicare activ─â din partea mai multor entit─â┼úi, cum ar fi biserica, profesorii, medicii de familie, arti┼čti sau alte persoane publice cu credibilitate.  

├Än contextul acestei cercet─âri, MedLife, singura companie cu investi┼úii importante ├«n cercetare pe durata pandemiei, propune autorit─â┼úilor o serie de m─âsuri pentru cre┼čterea ratei de vaccinare. 

ÔÇť├Än acest moment, este din ce ├«n ce mai clar c─â Europa se ├«nchide ├«ncet ├«n fa┼úa persoanelor nevaccinate ┼či c─â destina┼úiile unde propor┼úia vaccin─ârilor nu este de 50-60% vor fi foarte cur├ónd evitate. ├Än Rom├ónia, nu numai c─â num─ârul persoanelor vaccinate este foarte mic, la nivelul ┼ú─ârilor din lumea a treia, dar mai grav este c─â tendin┼úa se p─âstreaz─â ┼či c─â diferen┼úele se m─âresc de la o zi la alta. Practic, suntem ┼úara cu cel mai mic procent de persoane care a┼čteapt─â doza a doua. Dac─â tendin┼úa se p─âstreaz─â, Rom├ónia va atinge o rat─â a imuniz─ârii de 70% ├«n aproximativ 4 ani. 

De aceea, adi┼úional campaniilor targetate de informare, Rom├ónia ar putea folosi recompensa ca un instrument important ├«n cre┼čterea ratei de vaccinare.  Serviciile cu valoare ad─âugat─â, de la facilit─â┼úi fiscale la discounturi preferen┼úiale ├«n zona de entertainment & shopping, ar putea conduce la cre┼čterea ratei de vaccinare ├«n ora┼čele mari, ├«n timp ce ├«n ora┼čele mici, recompensa ├«n servicii de baz─â, de la tichete de mas─â, la facilit─â┼úi de transport sau utilit─â┼úi ar putea avea mai mult c├ó┼čtig de cauz─â. Nu ├«n ultimul r├ónd, trebuie observat─â cre┼čterea substan┼úial─â a ratei de vaccinare ├«n ┼ú─ârile care au impus restric┼úii pesoanelor nevaccinate sau care nu au un test PCR recentÔÇŁ, a declarat Mihai Marcu, Pre┼čedinte ┼či CEO MedLife Group. 

. MedLife are ├«n desf─â┼čurare primul studiu care evalueaz─â r─âspunsul imun celular  

Medicii MedLife explic─â faptul c─â organismul are mai multe arme prin care se poate ap─âra de COVID-19. Pe de-o parte sunt anticorpii neutralizan┼úi, despre care s-a tot vorbit ├«n ultimul an ┼či care se leag─â de coronavirusurile intruse ┼či nu permit p─âtrunderea acestora ├«n celulele umane. O alt─â arm─â de ap─ârare este reprezentat─â de celulele T, care identific─â ┼či anihileaz─â celulele deja infectate de c─âtre coronavirus, ├«n cazul ├«n care acesta a trecut de protec┼úia anticorpilor. Pentru a veni cu c├ót mai multe r─âspunsuri referitoare la r─âspunsul imun celular oferit de limfocitele T, MedLife desf─â┼čoar─â un studiu aplicat pe popula┼úiei Rom├óniei, ale c─âror rezultate vor fi f─âcute publice ├«n perioada imediat urm─âtoare.  

ÔÇť├Än m─âsura ├«n care nivelul anticorpilor ├«ncepe s─â scad─â, ├«ns─â vom g─âsi la persoane trecute prin boal─â acum 6-8 luni celule T, care recunosc virusul SARS-CoV-2, vom putea spune c─â, cel mai probabil, avem imunitate celular─â pe termen mediu la COVID-19. Totodat─â, vom analiza activitatea celulelor B, cele care produc anticorpii. Odat─â stimulat─â proba unei persoane trecute prin boal─â sau vaccinat─â cu mai mult de un an ├«n urm─â, chiar ├«n lipsa anticorpilor sau a celulelor T, este posibil s─â avem celule B cu memorie, care s─â produc─â anticorpi neutralizan┼úi ├«mpotriva virusului SARS-CoV-2. ├Äntr-un astfel de scenariu ar ├«nsemna c─â am fost imuniza┼úi pe termen lung la COVID-19, la fel ca ├«n cazul SARS-CoV-1, care a circulat ├«n Asia ├«n urm─â cu 18 aniÔÇŁ, a explicat biologul Dumitru Jardan.    

Studiul privind evaluarea gradului de imunizare colectiv─â la COVID-19 ├«n mediul urban a fost realizat de centrul de cercetare MedLife, institu┼úie care ├«n luna aprilie a.c. anun┼úa c─â vom avea 4,7 milioane de rom├óni vaccina┼úi p├ón─â la jum─âtatea anului.