Studiu: femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbaţii

1 regina maria jpg jpeg

Un studiu efectuat de Regina Maria care evaluează răspunsul imun al organismului după vaccinarea împotriva COVID19 la care au participat peste 300 de persoane vaccinate are concluzii interesante.

Zilele trecute a fost atins numărul de 1 milion de persoane vaccinate în România, însă întrebările referitoare la beneficiile şi siguranţa vaccinurilor, precum şi cele referitoare la dinamica răspunsului imun postvaccinal încă nu şi-au găsit pe deplin răspunsurile. Reţeaua REGINA MARIA anunţă primele rezultate ale unui studiu ce evaluează răspunsul imun postvaccinal, studiu demarat imediat după administrarea primelor doze de vaccin în ţara noastră. Beneficiind de suportul ştiinţific al Dnei. Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Medic Primar Boli Infecţioase, echipa REGINA MARIA a lansat în luna ianuarie 2021, o cercetare care îşi propune evaluarea post vaccinare a dinamicii anticorpilor pentru a estima nivelul de protecţie asigurat de vaccin împotriva infectării cu SARS-CoV-2. 

După debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a înrolat în acest studiu un lot de 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei. Măsurarea titrului de anticorpi s-a realizat la o săptămână după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 3 şi respectiv 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică, bazate pe tehnica electrochemiluminiscenţei, cu evidenţierea şi titrarea anticorpilor lg anti-Spike. 

„Studiul nostru a fost realizat folosind testele cantitative Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S, marca Roche, care identifică întreg titrul de anticorpi dezvoltaţi, inclusiv anticorpii lgG neutralizaţi, cei care asigură imunitatea de lungă durată. Valoarea de referinţă în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar orice valoare ce depăşeşte acest cut-off indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat.” declară Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA. 

 

Ce indicatori ne arată dacă suntem protejaţi sau nu?

Rezultatele preliminare ale studiului arată că răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decât al participanţilor la studiu care au declarat că nu au trecut prin această infecţie. Astfel:

90% dintre persoanele care au declarat că nu au trecut anterior prin boală au nivelul anticorpilor mai mic decât pragul de 7.000 U/ml. 

80% dintre persoanele care ştiu că au trecut prin infecţie au înregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml.

Titrul de anticorpi poate să fie un indiciu al unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2 pentru pacienţii asimptomatici. Astfel, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2.

„Stabilirea unor praguri şi intervale certe de referinţă pentru validarea gradului de protecţie pe care îl capătă fiecare persoană după vaccinare este printre cele mai importante obiective ale  comunităţii medicale internaţionale. În urma analizei statistice, datele preliminare rezultate în cadrul acestui studiu efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate anti-COVID19 din România constituie nişte premise promiţătoare” a declarat Dna. Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, consultantul ştiinţific al studiului efectuat în cadrul REGINA MARIA.

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 prezintă un titru mediu al anticorpilor dobândiţi post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală. Eficacitatea sporită a vaccinării în cadrul populaţiei cu vârsta peste 50 ani care a trecut anterior prin infecţia cu SARS-CoV-2 reprezintă un argument important, care poate ajuta populaţia să ia mai uşor decizia de vaccinare şi în acelaşi timp poate conduce la sporirea încrederii în beneficiile şi siguranţa vaccinurilor, mai ales în rândul celor sceptici.

Studiul REGINA MARIA referitor la răspunsul imun dobândit natural de foştii pacienţi COVID-19, lansat în vara anului 2020, evidenţiase deja un nivel mai ridicat al titrului de anticorpi pentru persoanele din această  grupă de vârstă.

„Am urmărit cu atenţie răspunsul imun postvaccinal al persoanelor cu vârsta de peste 50 ani. Concluzia că vaccinul le oferă o protecţie aproape dublă este extrem de importantă şi suntem convinşi că o acoperire vaccinală foarte bună la această grupă de vârstă se va resimţi în sănătatea întregii populaţii” completează dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Femeile tind să dezvolte un nivel mai ridicat de protecţie post-vaccinală

Datele preliminare obţinute în acest studiu au identificat o corelaţie între evoluţia titrului de anticorpi postvaccinal şi sexul pacientului. Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor vaccinate de sex feminin, fiind cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut anterior prin boală, comparativ cu bărbaţii care au fost anterior infectaţi. În sublotul persoanelor care nu au trecut anterior prin boală, la sexul feminin s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare  faţă de cel observat la bărbaţi.

„În literartura ştiinţifică recentă au apărut studii care sugerează că la femei, hormonii estrogeni ar juca un rol important în obţinerea unui titru de anticorpi mai înalt decât la bărbaţi după vaccinarea anti-COVID-19. Aceste observaţii trebuie analizate în studii viitoare şi apoi validate de către comunitatea ştiinţifică internaţională. Rezultatele preliminare ale studiului nostru concordă cu rezultatele internaţionale, sugerând că femeile tind să fie mai bine protejate după vaccinare, indiferent dacă au avut sau nu anterior infecţia cu SARS-CoV-2”, completează Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă.

Vaccinarea este recomandată la minim o lună după vindecarea infecţiei cu SARS-CoV-2

Studiul realizat de Reţeaua de sănătate REGINA MARIA arată că în cazul persoanelor care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, titrul anticorpilor lgG anti-spike înregistrează valori mai ridicate odată cu creşterea intervalului dintre momentul vindecării şi momentul vaccinării. Pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o lună după vindecare pare să crească răspunsul imun postvaccinal, obiectivat prin titrul ridicat al anticorpilor de tip IgG. 

Conform recomandărilor actuale ale CDC, persoanele care au trecut prin infecţie pot amâna vaccinarea până la 90 de zile după vindecare, interval de timp în care se apreciază că riscul de reinfectare este mic. Desigur, această recomandare variază în funcţie de riscul de expunere şi de factorii individuali de risc ai fiecărei persoane pentru forme severe de COVID-19, precum şi de contextul epidemiologic.

Din rezultatele preliminare ale studiului putem observa faptul că toţi pacienţii care au primit vaccinul la peste 90 de zile de la vindecare au înregistrat un titru de anticorpi de peste 10.000 U/ml. În cazul celor vaccinaţi înainte de cele 90 de zile s-au înregistrat valori mai scăzute ale titrului de anticorpi. 

Această tendinţă poate fi explicată şi prin optimizarea memoriei imunologice odată cu trecerea timpului. Un studiu publicat în prestigiosul jurnal Science a arătat că după infecţia cu SARS-CoV-2 numărul limfocitelor B specifice a crescut progresiv în timp. La şase luni de la debutul simptomelor participanţii la studiu aveau un număr semnificativ mai mare de limfocite B cu memorie faţă de numărul acestora la o lună după debut. Deşi numărul limfocitelor B cu memorie părea să atinga un platou după câteva luni de la debut, nivelul lor nu a scăzut în perioada studiată.

„Rezultatele preliminare ale studiului nostru sugerează că persoanele care au trecut prin boală ar trebui să aştepte cel puţin o lună după vindecare şi apoi să efectueze prima doză de vaccin. Răspunsul imun natural după boală persistă o perioadă, după care se poate obţine o potenţare a protecţiei prin vaccinare. Cât despre titrul crescut al anticorpilor detectat la pacienţii vaccinaţi la peste 90 de zile post-COVID19, este posibil să fie prea devreme pentru a trage o concluzie. Evoluţia anticorpilor poate să varieze în timp, iar faza II-a studiului, în care se va măsura titrul de anticorpi postvaccinali după 3 luni ne va ajuta să monitorizăm dinamica anticorpilor pentru fiecare sublot de pacienţi în parte.” declară Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA.

Simptomele locale sau sistemice post vaccinare sunt mai probabile după rapel şi mai frecvente în rândul celor care nu au trecut prin boala COVID-19 anterior vaccinării

Rezulatele preliminare ale studiului arată că persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 prezintă mai frecvent reacţii locale sau sistemice după prima doză, în timp ce persoanele care nu au trecut prin boală dezvoltă reacţii locale sau sistemice mai degrabă după doza de rapel.

În rândul persoanelor care au dezvoltat cel puţin o reacţie adversă postvaccinală, titrul de anticorpi dezvoltat a fost similar cu cel observat la persoanele fără reacţii adverse. Este important de precizat că ”lipsa reacţiilor adverse nu înseamnă că vaccinul nu a fost eficient sau că nu va oferi protecţie împotriva COVID19, fapt dovedit de existenţa unui titru de anticorpi similar la cei cu reacţii advese postvaccinale şi cei fără reacţii adverse” a clarificat Dna. Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă.