Studiu: femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbaţii

1 regina maria jpg jpeg

Un studiu efectuat de Regina Maria care evaluează răspunsul imun al organismului după vaccinarea împotriva COVID19 la care au participat peste 300 de persoane vaccinate are concluzii interesante.

Zilele trecute a fost atins num─ârul de 1 milion de persoane vaccinate ├«n Rom├ónia, ├«ns─â ├«ntreb─ârile referitoare la beneficiile ┼či siguran┼úa vaccinurilor, precum ┼či cele referitoare la dinamica r─âspunsului imun postvaccinal ├«nc─â nu ┼či-au g─âsit pe deplin r─âspunsurile. Re┼úeaua REGINA MARIA anun┼ú─â primele rezultate ale unui studiu ce evalueaz─â r─âspunsul imun postvaccinal, studiu demarat imediat dup─â administrarea primelor doze de vaccin ├«n ┼úara noastr─â. Beneficiind de suportul ┼čtiin┼úific al Dnei. Prof. Univ. Dr. Victoria Aram─â, Medic Primar Boli Infec┼úioase, echipa REGINA MARIA a lansat ├«n luna ianuarie 2021, o cercetare care ├«┼či propune evaluarea post vaccinare a dinamicii anticorpilor pentru a estima nivelul de protec┼úie asigurat de vaccin ├«mpotriva infect─ârii cu SARS-CoV-2. 

Dup─â debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a ├«nrolat ├«n acest studiu un lot de 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei. M─âsurarea titrului de anticorpi s-a realizat la o s─âpt─âm├ón─â dup─â a doua doz─â de vaccin, urm├ónd ca titrul de anticorpi s─â fie reevaluat la un interval de 3 ┼či respectiv 6 luni postvaccinare, ├«n mod similar cu monitorizarea serologic─â aplicat─â ├«n studiile clinice. Pentru a urm─âri dinamica serologic─â post-vaccinare s-a m─âsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologic─â, bazate pe tehnica electrochemiluminiscen┼úei, cu eviden┼úierea ┼či titrarea anticorpilor lg anti-Spike. 

ÔÇ×Studiul nostru a fost realizat folosind testele cantitative Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S, marca Roche, care identific─â ├«ntreg titrul de anticorpi dezvolta┼úi, inclusiv anticorpii lgG neutraliza┼úi, cei care asigur─â imunitatea de lung─â durat─â. Valoarea de referin┼ú─â ├«n cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar orice valoare ce dep─â┼če┼čte acest cut-off indic─â prezen┼úa anticorpilor specifici ├«n e┼čantionul de produs biologic analizat.ÔÇŁ declar─â Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicin─â de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA. 

 

Ce indicatori ne arată dacă suntem protejaţi sau nu?

Rezultatele preliminare ale studiului arată că răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decât al participanţilor la studiu care au declarat că nu au trecut prin această infecţie. Astfel:

ÔÇó

90% dintre persoanele care au declarat c─â nu au trecut anterior prin boal─â au nivelul anticorpilor mai mic dec├ót pragul de 7.000 U/ml. 

ÔÇó

80% dintre persoanele care ┼čtiu c─â au trecut prin infec┼úie au ├«nregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml.

Titrul de anticorpi poate să fie un indiciu al unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2 pentru pacienţii asimptomatici. Astfel, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2.

ÔÇ×Stabilirea unor praguri ┼či intervale certe de referin┼ú─â pentru validarea gradului de protec┼úie pe care ├«l cap─ât─â fiecare persoan─â dup─â vaccinare este printre cele mai importante obiective ale  comunit─â┼úii medicale interna┼úionale. ├Än urma analizei statistice, datele preliminare rezultate ├«n cadrul acestui studiu efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate anti-COVID19 din Rom├ónia constituie ni┼čte premise promi┼ú─âtoareÔÇŁ a declarat Dna. Prof. Univ. Dr. Victoria Aram─â, consultantul ┼čtiin┼úific al studiului efectuat ├«n cadrul REGINA MARIA.

Persoanele cu v├órsta peste 50 de ani care au trecut prin infec┼úia cu SARS-CoV-2 prezint─â un titru mediu al anticorpilor dob├óndi┼úi post-vaccinare semnificativ mai mare dec├ót cel al persoanelor care nu au trecut prin boal─â. Eficacitatea sporit─â a vaccin─ârii ├«n cadrul popula┼úiei cu v├órsta peste 50 ani care a trecut anterior prin infec┼úia cu SARS-CoV-2 reprezint─â un argument important, care poate ajuta popula┼úia s─â ia mai u┼čor decizia de vaccinare ┼či ├«n acela┼či timp poate conduce la sporirea ├«ncrederii ├«n beneficiile ┼či siguran┼úa vaccinurilor, mai ales ├«n r├óndul celor sceptici.

Studiul REGINA MARIA referitor la r─âspunsul imun dob├óndit natural de fo┼čtii pacien┼úi COVID-19, lansat ├«n vara anului 2020, eviden┼úiase deja un nivel mai ridicat al titrului de anticorpi pentru persoanele din aceast─â  grup─â de v├órst─â.

ÔÇ×Am urm─ârit cu aten┼úie r─âspunsul imun postvaccinal al persoanelor cu v├órsta de peste 50 ani. Concluzia c─â vaccinul le ofer─â o protec┼úie aproape dubl─â este extrem de important─â ┼či suntem convin┼či c─â o acoperire vaccinal─â foarte bun─â la aceast─â grup─â de v├órst─â se va resim┼úi ├«n s─ân─âtatea ├«ntregii popula┼úiiÔÇŁ completeaz─â dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Femeile tind să dezvolte un nivel mai ridicat de protecţie post-vaccinală

Datele preliminare ob┼úinute ├«n acest studiu au identificat o corela┼úie ├«ntre evolu┼úia titrului de anticorpi postvaccinal ┼či sexul pacientului. Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare ├«n cazul persoanelor vaccinate de sex feminin, fiind cu 44% mai mare ├«n cazul celor care au trecut anterior prin boal─â, comparativ cu b─ârba┼úii care au fost anterior infecta┼úi. ├Än sublotul persoanelor care nu au trecut anterior prin boal─â, la sexul feminin s-a ├«nregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare  fa┼ú─â de cel observat la b─ârba┼úi.

ÔÇ×├Än literartura ┼čtiin┼úific─â recent─â au ap─ârut studii care sugereaz─â c─â la femei, hormonii estrogeni ar juca un rol important ├«n ob┼úinerea unui titru de anticorpi mai ├«nalt dec├ót la b─ârba┼úi dup─â vaccinarea anti-COVID-19. Aceste observa┼úii trebuie analizate ├«n studii viitoare ┼či apoi validate de c─âtre comunitatea ┼čtiin┼úific─â interna┼úional─â. Rezultatele preliminare ale studiului nostru concord─â cu rezultatele interna┼úionale, suger├ónd c─â femeile tind s─â fie mai bine protejate dup─â vaccinare, indiferent dac─â au avut sau nu anterior infec┼úia cu SARS-CoV-2ÔÇŁ, completeaz─â Prof. Univ. Dr. Victoria Aram─â.

Vaccinarea este recomandată la minim o lună după vindecarea infecţiei cu SARS-CoV-2

Studiul realizat de Re┼úeaua de s─ân─âtate REGINA MARIA arat─â c─â ├«n cazul persoanelor care au trecut prin infec┼úia cu virusul SARS-CoV-2, titrul anticorpilor lgG anti-spike ├«nregistreaz─â valori mai ridicate odat─â cu cre┼čterea intervalului dintre momentul vindec─ârii ┼či momentul vaccin─ârii. Pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o lun─â dup─â vindecare pare s─â creasc─â r─âspunsul imun postvaccinal, obiectivat prin titrul ridicat al anticorpilor de tip IgG. 

Conform recomand─ârilor actuale ale CDC, persoanele care au trecut prin infec┼úie pot am├óna vaccinarea p├ón─â la 90 de zile dup─â vindecare, interval de timp ├«n care se apreciaz─â c─â riscul de reinfectare este mic. Desigur, aceast─â recomandare variaz─â ├«n func┼úie de riscul de expunere ┼či de factorii individuali de risc ai fiec─ârei persoane pentru forme severe de COVID-19, precum ┼či de contextul epidemiologic.

Din rezultatele preliminare ale studiului putem observa faptul c─â to┼úi pacien┼úii care au primit vaccinul la peste 90 de zile de la vindecare au ├«nregistrat un titru de anticorpi de peste 10.000 U/ml. ├Än cazul celor vaccina┼úi ├«nainte de cele 90 de zile s-au ├«nregistrat valori mai sc─âzute ale titrului de anticorpi. 

Aceast─â tendin┼ú─â poate fi explicat─â ┼či prin optimizarea memoriei imunologice odat─â cu trecerea timpului. Un studiu publicat ├«n prestigiosul jurnal Science a ar─âtat c─â dup─â infec┼úia cu SARS-CoV-2 num─ârul limfocitelor B specifice a crescut progresiv ├«n timp. La ┼čase luni de la debutul simptomelor participan┼úii la studiu aveau un num─âr semnificativ mai mare de limfocite B cu memorie fa┼ú─â de num─ârul acestora la o lun─â dup─â debut. De┼či num─ârul limfocitelor B cu memorie p─ârea s─â atinga un platou dup─â c├óteva luni de la debut, nivelul lor nu a sc─âzut ├«n perioada studiat─â.

ÔÇ×Rezultatele preliminare ale studiului nostru sugereaz─â c─â persoanele care au trecut prin boal─â ar trebui s─â a┼čtepte cel pu┼úin o lun─â dup─â vindecare ┼či apoi s─â efectueze prima doz─â de vaccin. R─âspunsul imun natural dup─â boal─â persist─â o perioad─â, dup─â care se poate ob┼úine o poten┼úare a protec┼úiei prin vaccinare. C├ót despre titrul crescut al anticorpilor detectat la pacien┼úii vaccina┼úi la peste 90 de zile post-COVID19, este posibil s─â fie prea devreme pentru a trage o concluzie. Evolu┼úia anticorpilor poate s─â varieze ├«n timp, iar faza II-a studiului, ├«n care se va m─âsura titrul de anticorpi postvaccinali dup─â 3 luni ne va ajuta s─â monitoriz─âm dinamica anticorpilor pentru fiecare sublot de pacien┼úi ├«n parte.ÔÇŁ declar─â Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Re┼úeaua de s─ân─âtate REGINA MARIA.

Simptomele locale sau sistemice post vaccinare sunt mai probabile dup─â rapel ┼či mai frecvente ├«n r├óndul celor care nu au trecut prin boala COVID-19 anterior vaccin─ârii

Rezulatele preliminare ale studiului arată că persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 prezintă mai frecvent reacţii locale sau sistemice după prima doză, în timp ce persoanele care nu au trecut prin boală dezvoltă reacţii locale sau sistemice mai degrabă după doza de rapel.

├Än r├óndul persoanelor care au dezvoltat cel pu┼úin o reac┼úie advers─â postvaccinal─â, titrul de anticorpi dezvoltat a fost similar cu cel observat la persoanele f─âr─â reac┼úii adverse. Este important de precizat c─â ÔÇŁlipsa reac┼úiilor adverse nu ├«nseamn─â c─â vaccinul nu a fost eficient sau c─â nu va oferi protec┼úie ├«mpotriva COVID19, fapt dovedit de existen┼úa unui titru de anticorpi similar la cei cu reac┼úii advese postvaccinale ┼či cei f─âr─â reac┼úii adverseÔÇŁ a clarificat Dna. Prof. Univ. Dr. Victoria Aram─â.